Egyedülálló Szülők

Birdnesting: mikor a külön költöző szülők váltják egymást a régi családi otthonban

2021. szeptember 09. - SingleParent

Itthon nem igazán ismert trend, de Skandináviában már a hetvenes években is volt, aki így csinálta: az ötlet lényege, hogy a szülők szétválásakor a gyerekek nem mozdulnak, hanem maradnak a közös otthonban, a szülők pedig váltják egymást. Ez persze akkor működőképes, ha elég jó a kettejük kapcsolata, illetve ha megosztott gyermekfelügyeletet vállalnak.

birdnesting.jpg

Milyen előnyökkel jár ez a megoldás?

Támogatói elsősorban azzal érvelnek, hogy a gyerekek számára így sokkal könnyebb az átmenet. Nem kell költözniük, iskolát váltaniuk, nem kell elhagyniuk a barátaikat, szomszédaikat. Nem terheli meg őket a kétlakiság, mint akkor, ha egyik héten apánál, másik héten anyánál vannak. Nincsenek a másik szülőnél hagyott tornacuccok, füzetek, könyvek.

A szülőknek sem kell nagyban elköltözniük, azon gondolkozniuk, hogy mi legyen a bútorokkal, hogyan osszák fel az ingóságokat. Továbbra is maradhatnak a megszokott környezetükben, már legalábbis akkor, amikor épp a gyerekekkel töltik az idejüket. Na de hol tanyáznak, amikor a másik szülő a soros?

Mikor először olvastam erről az ötletről, nekem az jutott eszembe, hogy mindkét szülő kivesz egy-egy lakást a közelben, ennek a három ingatlannak a fenntartása viszont eléggé megviselheti a család pénztárcáját. De a valóságban vannak, akik egyetlen lakást vesznek ki, hiszen egyszerre úgysem tartózkodnak majd az új albérletben, és ott is cserélnek. Ez ugyan anyagilag kedvezőbb, de lelkileg sokkal rosszabb, hiszen egyik ember se lesz otthon se a régi lakásban, se az új kégliben.

Ha még azt is hozzávesszük, hogy egyiküknek vagy mindkettejüknek lesz közben új kapcsolata, akkor hogy veszi ki magát, ha ugyanabban a lakásban bonyolítják a szerelmi életüket, csak más időpontban... Elviekben persze megoldható, de gondoljunk csak bele: könnyen előfordulhatnak olyan balesetek, hogy valaki elfelejt kidobni egy óvszert, vagy ott maradnak ruhadarabok, hajszálak, miegyéb.

Valójában ha a másiknak is van kulcsa, az is félő, hogy bármikor felugorhat valamiért, amit abban a lakásban hagyott.

De a gyerekek számára sem annyira csodálatos ez a megoldás, mint amilyennek első látásra tűnik. Olyanok, akik éltek ebben a rendszerben, arra emlékeznek például, hogy amíg a közös otthonban váltogatták egymást a szüleik, nem hitték el, hogy tényleg el fognak válni, tényleg vége a házasságuknak. Nem volt lezárva semmi, nem tudtak továbblépni. Se az apának, se az anyának nem volt otthona, ahol biztonságban érezték volna magukat. A régi otthon meg már nem működött úgy, mint azelőtt.

Vagyis a birdnesting inkább csak rövid, max pár hónapos átmeneti megoldásként működik jól, amíg a házaspár rendezi sorait, amíg befejeződik a tanév, vagy valami hasonló. Persze az más, ha az egyik szülő ott marad a gyerekekkel a régi házban (már ha ezt anyagilag megengedheti magának), de akkor a másiknak kell egy új otthon, amelynek ő az ura és ahol a gyerekek biztonságban érezhetik magukat.

Új partnert egyébként valószínűleg akkor is az a partner tud felszabadultabban hazavinni magával, aki nem a régi lakásban lakik: ha nem sokat változtatunk az otthonunkon szétköltözés után, az sok tekintetben zavaró lehet. Akár egy-egy kabát, esernyő, egy félretaposott papucs, az exre emlékeztető dekoráció... De míg az otthon maradó partner ezektől szívesen szabadulna, addig a gyerekek sokszor hevesen tiltakoznak az ellen, hogy bármi megváltozzon. Pedig új életet csak új alapokon lehet kezdeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr2116684072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2021.09.10. 14:51:38

A legjobb, ha valamelyik szülővel marad a gyerek és a másik szülő hétvégén meglátogatja, esetleg elmennek együtt kirándulni. Így a gyerek se lesz kétlaki, de a szülők sem. Ez a leghülyébb megoldás, amiről valaha is olvastam. A szülők gyakorlatilag otthontalanná válnak. Ha valaki elválik a párjától, az az, amit a legkevésbé kíván, hogy a saját lakásából időnként kizavarják és a volt párja lakjon az életterében. Másrészt ez valóban sokaknak anyagilag se megoldható, mert nem tud másik lakást venni vagy bérelni.

Lorrh 2021.09.14. 07:55:56

@Almandin: Mi bajod a kétlakisággal? Egy gyerek simán rugalmas annyira, amennyire egy felnőtt nem tudja elképzelni sem.
Ne mindent a saját szemüvegeden át nézz, hogy neked nem lenne jó ez a mai korodban. Mert kb mindenki csak ehhez tud viszonyítani.

Az a szülő aki csak vasárnapi annak kb elveszik a kapcsolata a gyerekkel, mert a mindennapok történései adják az alapot.

Neytiri1 2021.09.14. 11:09:24

@Lorrh: a gyerek lehet, hogy igen (bár gyereke válogatja), de a szülők nem. És ha a szülők nem, vagyis ettől az egész helyzettül idegesek, az nem jó a gyereknek (sem).
El nem tudnám képzelni, hogy hetente cseréljem a lakásom, és azzal az életem, és ezzel a felállással, amiről a poszt szól, hogy a volt férjemmel váltogassam hetente a lakást a nőjével és az én pasimmal, ki takarít, mennyit, mit hová tesz, mi van a hűtőben, mihet lehet hozzányúlni, és aludjunk ugyanabban az ágyban (vegyünk átlagmagyart, akiknek a két lakás vásárlása/bérlése azért nem igazán megy).
A heti váltás két szülőnél, két lakásban (ebből az egyik a volt lakás, vagy mindkettő új) simán mehet, ha a gyereknek így jó.
Vasárnapi szülőség csak annak jó, akinek ennyi elég, és azért van elég sok ilyen szülő.

Lorrh 2021.09.14. 20:31:07

@Neytiri1: igen, erre gondoltam, hogy mindkét szülőnek van saját külön lakása és úgy megy oda a gyerek heti váltásban. A közös lakásban egymás váltása az beteg dolog.

ViCa 2021.09.15. 07:07:43

Ez is egy megoldás lehet, annal mindenképpen jobb, mintha évekig meg együtt élnek veszekedve. Anyagilag is lehet ez a kedvezőbb (vagy egyáltalán megvalosithato), mert mondjuk képzeljünk el harom kicsit, akkor mindkét lakásnak megfelelő meretunek kell lennie a ketlakisaghoz, így viszont van egy adott jó (ahol még esetleg 1db nagyi is él)...a másik két otthon lehet messzebb, lehet pici, lehet egy olyannal együtt akivel a gyerekek kolcsonosen nem jönnek ki jól. Szerintem egy idő után hozzá lehet szokni ahhoz hogy újra nem lesznek egy család. Ja és én inkább a felnőtteket utaztatnam, mert mondjuk 5 év ketlakisag egy hosszú felnőtt szakaszban nudli, a gyerekeben nem.
A kulcsos mondatot nem értem...exemnek is van, fel is ugrik ha muszáj, de csak úgy sose, minek...kényelmesebb így.

Neytiri1 2021.09.15. 12:15:13

@Lorrh: egy esetben tudom elképzelni még a "furcsa" gyereknevelést elvált szülőknél. És az az, hogy mindkét család egy házban lakik, külön, de egy házban, vagy közös kertben két házzal. Jóban vannak, és együtt élnek, közös programok, stb. Biztos van olyan család, ahol a "két" család egyként is tud működni (vagy ez csak álom és a világon nincs ilyen...) és a gyerek/gyerekek szabadon "mászkálnak" közöttük.

ViCa 2021.09.15. 19:37:18

@Neytiri1: osztott lakashasznalat. Ez azért annyira nem ritka :(. Évekig is élnek így válás után kenyszerusegbol...és ha ilyenkor megbeszelik, hogy inkább nem talalkoznanak olyan sokat :P, hanem ki-ki alszik az új parjanal (vagy bárhol mashol), amíg a másik a gyerekekkel van...az tkp a birdnesting :D.
süti beállítások módosítása