Egyedülálló Szülők

Adjunk-e esélyt válás után egy régi barátnak? 6 átgondolandó tipp!

2024. március 28. - SingleParent

Miközben új partner után kutatunk, lehet, hogy észre sem vesszük azt a régi barátot, akit már ezer éve ismerünk és aki mindig is mellettünk állt? Vagy az évek során messzire sodródtunk tőle, de most újra elkezdünk érdeklődni egymás iránt? Lehet, hogy nekünk eszünkbe se jut, hogy más is lehetne köztünk, mit barátság? És lehet, hogy neki viszont eszébe jut? Tud egyáltalán a válásunkról és arról, hogy keresgélünk?

friendzone.jpg

Nem egyszerű átlépni barátságból másfajta kapcsolatba, hiszen egyrészt nem lehetünk biztosak abban, hogy a másik is vonzódik hozzánk, vagy talán mi magunk nem gondoltunk ilyen módon a régi haverra, akivel olyan jólesett együtt lógni, de akivel valahogy soha nem jöttünk össze, mert… Igazából miért nem jöttünk össze? Mert egyikünk se volt független, vagy nem voltunk párhuzamosan függetlenek vagy ugyan lehetett volna, de mégse úgy jött ki a lépés? Esetleg elkönyveltük egymást „szimpla” barátnak és mindig tartottunk attól, hogy ebből a pozícióból elmozdulni túlságosan veszélyes?

Az is lehet persze, hogy próbálkoztunk, de akkor, évekkel ezelőtt nem sikerült jól a dolog, félresiklott valami, valaki erőszakosabb, rámenősebb elterelte a figyelmünket. És az is lehet, hogy akkor régen nem voltunk férfi-nő viszonylatban egy hullámhosszon, de azóta sokat változtunk és most sokkal közelebb állunk világnézetben, értékrendben, mint egykor? Esetleg még önmagunkat is jobban ismerjük és kevésbé vagyunk hajlamosak a meggondoltalan döntésekre?

Persze, a barátságot romantikus viszonnyá változtatni mindig rizikós. Ahány potenciális előnye lehet a kísérletnek, annyi hátulütője is van. Nézzük, mik az előnyök és mik a hátrányok.

  1. Mivel régen ismerjük egymást, megbízunk egymásban és tudjuk, mire számítsunk. Ugyanakkor az is lehet, hogy éppen a régi ismeretség miatt olyasmikről is tudunk (például exek vonatkozásában), amik egy barát esetében nem zavarnának, de egy potenciális partner esetében már kellemetlennek számítanak. Példának okáért az ifjúkori (vagy nem is csak annyira ifjúkori) vadulásról…
  2. A környezetünk, baráti körünk, családunk ismeri az illetőt, tehát nem kell végigmennünk a kínos bemutatási procedúrán, a gyerekeink is bizalommal viseltetnek iránta, viszont lehet, hogy az exünknek nehezebb lesz lenyelnie, ha egy korábban úgymond semleges fél hirtelen a partnerünkként lép fel. Főleg, ha ez a régi barát a közös baráti körből származik és nem a saját, exünktől független múltunkból lép elő.

  3. Nagy eséllyel láttuk már párkapcsolatban mással, így körülbelül tudjuk, mire számítsunk, ha konfliktusok adódnak, melyek az erősségei és gyengesége, ugyanakkor, ha az új kedvesünk exe is a baráti körünk tagja, és még nem teljesen lecsillapodtak le a kedélyek szakítás, válás után, adódhatnak féltékenységi jelenetek. Ráadásul könnyen meg is gyanúsíthatnak exek és mások is azzal, hogy már a válás előtt kavartunk, csak vártunk a bejelentéssel.

  4. Rengeteg dolgot megbeszéltünk már az évek során, nem kell mindent a nulláról kezdenünk, a főbb kérdésekben tisztáztuk a véleményünket. Ez viszont kihívás lehet olyan szempontból, hogy hiányozhat az újdonság varázsa, a felfedezés öröme, amit egy számunkra teljesen új partner esetén megtapasztalunk.

  5. A meglévő barátság szilárd alap lehet érzelmileg valami szép és tartós felépítésére, biztonságban érezhetjük magunkat egymással, ugyanakkor nagyobb is rajtunk a nyomás, hogy sikerüljön a kísérlet, mert egy zátonyra futott párkapcsolati epizód után nagyon nehéz visszatérni a korábbi, csak baráti állapotba, főleg, ha csak az egyik fél érzi úgy, hogy szakítana, a másiknak esze ágában sincs ezt megtenni. Egy szakítás ritkán történik békésen, és nagyon könnyen rámehet a több éves vagy akár évtizedes barátság is, ha a kísérletünk kudarcba fullad. Amennyiben szoros baráti körünk van, ez az újabb szakítás a többieket is állásfoglalásra késztetheti.

  6. Egy kívülállóval szemben a pártunkra állni és bennünket vigasztalni a barátainknak is sokkal könnyebb, mint valakivel szemben, aki az ő barátjuk is… Tehát lehet, hogy pont a legnagyobb támaszaink segítségére nem számíthatunk ebben az esetben.

Ha tehát régi barátságról van szó, akkor mindig legyünk nagyon óvatosak, haladjunk lassan és győződjünk meg arról, hogy tényleg módosultak az érzéseink, mielőtt elköteleznénk magunkat egymás mellett. Ne siessünk a bejelentéssel sem, nem kell mindenkinek tudnia róla, hogy megváltozott a viszonyunk, legyünk előbb biztosak benne és csak aztán avassunk be másokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr8818365571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása