Egyedülálló Szülők

Szomorú hierarchia az egyedülálló anyák világában

2022. március 17. - SingleParent

Írtam már az amerikai filmek szingli anya-ábrázolásáról, és arról is (legutóbb a Cobra Kay kapcsán), mennyire más megítélés alá esik az az anya, aki megözvegyült, aki elvált, vagy akinek nem is volt soha férje. Kimberly Seals Allers a The Washington Post-ban 2016-os cikke: There’s a single-mother hierarchy, and it needs to stop (Az egyedülálló anyák hierarchiája, amelynek megálljt kell parancsolnunk)  is ezt a különbségtételt feszegeti. Noha a szerző az USA-ban tapasztalható valóságot ecseteli, olyan nagyon nagy különbségek itthon sincsenek ebben a tekintetben. Az, hogy a társadalom miként tekint egy egyedülálló gyermekes nőre, a következő faktoroktól függ:

washington.jpg

  1. A nő státusza / anyagi helyzete
  2. Etnikuma (az USA-ban az afroamerikai nőket különösen érintik a negatív sztereotípiák)
  3. Hogyan került abba a helyzetbe, hogy egyedül (értsd: partner nélkül) neveli a gyerekét vagy gyerekeit (itt ugye más szereplők azért felbukkanhatnak a nő mellett, családtagok, barátok, fizetett alkalmazottak)

Seals Allers szerint a hierarchia csúcsán az özvegyek állnak: őket kezelik a legnagyobb empátiával. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy özvegy ténylegesen is több segítséget kap, mint egy elvált nő, de az esetek nagy részében őket övezi a legnagyobb tisztelet és velük kapcsolatban szokta úgy érezni a család, hogy segítenie kell. (Ugyanakkor szerintem – ezt a szerző nem említi – ők azok, akik mellől a barátaik a leginkább elmaradoznak, mert egyszerűen nem tudják hogyan kezelni a helyzetet, mivel a fiatal özvegy mint jelenség a fejlett társadalmakban viszonylag ritka.)

Másodikok a sorban az elvált anyák. Hogy miért ők a másodikok? Mert legalább egy házasságot azért fel tudnak mutatni. Tehát eljutottak a házas státuszig, csak éppen megfeneklett a kapcsolatuk. Nyilván bőven akadnak, akik ezeket a nőket hibáztatják és megszégyenítik azért, mert már nincs férjük (teljesen agyament hozzáállás, de sajnos létezik). Ez a csoport is heterogén: léteznek olyanok, akiket akaratuk ellenére hagyott el a férjük és erről tud a környezetük, meg olyanok, akik kezdeményezték a válást... Ez sem mindegy, már azok szemében, akik a patriarchális szabályok alapján szeretnek ítélkezni. Egy elhagyott asszonyhoz másképp állnak hozzá, mint egy olyan nőhöz, aki a maga erejéből lépett ki egy rossz házasságból. És akkor itt még nem is beszéltünk azokról, akik bántalmazó kapcsolatból menekülnek...

A harmadik csoportba azok tartoznak, akik önállóan döntöttek amellett, hogy szingli létükre vállalnak gyereket. Noha a cikkíró nem említi, azért itt is vannak különbségek. Létezik a hivatalosan szingli, de párkapcsolatban, élettárssal gyereket vállaló nő, aki később egyedül marad. Nagyon nem különbözik a 2. csoport tagjaitól, de az ő ujján soha nem volt jegygyűrű (és ennek még lesz jelentősége). Illetve létezik az a büszke szingli, aki az egész terhességet vagy örökbefogadási procedúrát egyedül csinálja végig... (Magyarországon az utóbbit már aligha...) Persze nagy a különbség aközött is, hogy valaki kihord egy gyereket vagy örökbe fogad, de amennyiben ezt tudatos szingliként teszi, akkor teljesen másképp állnak hozzá, mint ha csak véletlenül esett teherbe.

A szerző olyan hírességeket hoz itt be a képbe, akiket kifejezetten ünnepelnek, mert mondjuk harmadik világbeli gyerekeket fogadnak örökbe (Sandra Bullock, Angelina Jolie), na de az ő esetükben azért mindannyian tudjuk, hogy mennyi segítségük lehet a gyereknevelésben.

Ahogy már mindenki sejti, a negyedik csoportba azok tartoznak, akiknek házasságon kívül született gyerekük, akár élettársi kapcsolaton belül, ha a partnerük nem sokáig vett részt a gyerek életében... A legkevésbé megbecsült réteg azoké, akiket vagy nagyon hamar otthagyott a partnerük, vagy nem is voltak együtt soha az apával úgy igazán. Esetleg még csak nem is tudják, ki az apa... Persze ez utóbbi a legkínosabb a gyerekek számára, hiszen ahányszor az apjuk felől kérdezik őket, vagy valami hazugságot fognak mesélni, vagy kénytelenek bevallani, hogy nem ismerik őt, talán még a nevét sem tudják.

Nem csoda, hogy az anyák előszeretettel költenek sztorikat az ilyen apákról: hős pilóta, titkosügynök,  autóbalesetben halt meg még az esküvő előtt... Főleg régebben számított nagy szégyennek, ha az ember nem ismerte az apja nevét, de még ma is élnek a negatív beidegződések.

Seals Allers nem említi, de létezik egy ötödik csoport is: azoknak a szingli anyáknak a csoportja, akiknek több apától vannak gyerekeik. Minél több apától születtek a gyerekek, annál negatívabban ítélik meg őket, mert úgy gondolják, hogy csélcsapok és nyilván az ő hibájuk, ha egy férjük vagy partnerük sem bírt megmaradni mellettük. Ebben az esetben szerintem nagy különbség nincs aközött, hogy a hölgy férjnél volt-e vagy sem, az a puszta tény, hogy több férfitól van gyereke, már sokak szemében páriává teszi. (Kivéve talán, ha ebből egyszer megözvegyült, egyszer meg elvált, de ahogy megfigyeltem, több apától gyereket vállalni valahogy nagyon sokak szemében szálka.)

A cikkíró viszonylag részletesen kitér a saját tapasztalataira és a módszerekre, amelyeket annak érdekében alkalmazott, hogy ne ítéljék meg tipikus szingli fekete anyaként... Akármilyen fontos találkozóra ment a gyereke ügyében, visszahúzta az ujjára a jegygyűrűt, hogy a partnerek azt higgyék, még férjnél van. Illetve sűrűn emlegette, hogy egyeztetnie kell ezt vagy azt a gyerek apjával, ezzel is érzékeltetve, hogy nem áll egyedül az életben. Ugyanis félt attól, hogy a gyereket éri hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert elváltak a szülei, és fekete – ebben a kombinációban. Fontos volt számára, hogy jelezze: az apa jelen vagy az életükben (ami egyébként igaz is volt).

A cikk lényegi üzenete, hogy nézzünk magunkba és vizsgáljuk meg, mennyire vagyunk előítéletesek az egyedülálló anyákkal, illetve mi magunk mitől érezzük magunkat rosszul szingli anyaként. Megszólunk-e más anyákat, akik nem olyan úton-módon kerültek ebbe a helyzetbe, mint mi? Esetleg titkoljuk-e a történetünk egy-egy részletét, szégyenkezünk-e a múltunk miatt? Jobb lenne, ha levethetnénk magunkról ezeket a terheket, de persze ehhez az egész társadalomnak kellene alapvetően megváltoznia. És nem szabadna hagynunk, hogy a konzervatív családmodell erőltetése miatt gyerekek, nők és férfiak szenvedjenek hátrányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr10017782256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.03.18. 09:46:01

Nincs ezekkel a hierarchiákkal semmi baj. Egy sok gyereket sok férfitól leszülő nő, ha aztán egyik férfi senkarad meg mellette, azért elég érdekes életformát feltételez. A férfiakat is osztályozzák a nők. A szingli anyák szemében se minden férfi egyenlő. Aki hajlandó elviselni vagy támogatni is a nő mástól született gyerekét, az van a csúcson.

Hosztoló 2022.03.18. 10:27:14

Minél stabilabb tud lenni egy ember a párkapcsolati életében (is), annál stabilabb támasza a társadalomnak (is). Ebből fakad a fenti hierarchia. Teljesen reális.
A szélsőségesen egoista felnőtteken kívül a legjobb minden külső és belső szereplőnek a komplett család.
Ahol bántalmazás van, ott a bántalmazást kiváltó okokat érdemes megszüntetni - nem a családot.

mojoking77 2022.03.18. 11:06:34

@Hosztoló: Részben igaz. Természetesen - mint mindenhol - itt is erős a sarkitás, és a megbélyegzés, de hol nem. Egy bántalmazó kapcsolatban nem szabad benne maradni a bántalmazott félnek soha. Nem létezik olyan, hogy "jogos" volt a pofon. A másik véglet, amit itt is láttam, hogy egy kapcsolat ha valamiért nem működik, és lássuk be ez általában nem egy ember hibája, akkor dobjuk el, és keressünk újat, a helyett hogy megpróbálnánk megjavítani. Sajnos ez egy egyre erősödő trend itthon is, és az esetek 90%-ban a nők kezdeményezik e miatt a szakitást. Valamiért erről a témáról egyetlen divatos blog sem értekezik.......

TTOTTO 2022.03.18. 11:21:54

Az utolsó mondat helyesen:
Nem szabadna hagynunk, hogy a nem konzervatív "családmodell" erőltetése miatt gyerekek, nők és férfiak szenvedjenek hátrányt.

Bandibacsi34 2022.03.18. 11:26:03

Ne feledjuk!!
1, Nyugaton egy egyedülálló anya kvazi ingyen berlakast kap, joval előbb, mint egy hazaspar. Igy van egy reteg(es pont az etnikum(nem pl. az azsiai) ahol a lanyok 14 evesen kezdenek parosodni es minel elobb gyereket csinalnak a kvazi "sajat lakasert" (UK ban felvittek az eletkorhatart 27 evre pont emiatt a szoberlakasoknal-de a legtobb USA nagyvarosban nem). Emellett minel tobb a gyerek, annal nagyobb lakast kapnak es meg segelyt is melle, dolgozni sem kell!!! Sot! Ezek gyerekei lognak az utcan, verdonek bandaba es terrorizaljak a kornyeket, aruljak a drogot. Meg a szuleiknel is rosszabbak lesznek! Igy nem csoda, hogy ok vannak az aljan!
2, Sajnos ahol nincs apa, ott a decianciaval elő gyerekek elofordulasi eselye legalabb 3x-os!!!! Ez sokminden formaban megjelenhet a bűnözőtől a diktatorokon keresztul(ha megvizsgalnank, akkor szinte mindnek ilyen problémao voltak) mindenfele. Persze foleg a fiukat erinti, a lanyokat inkabb csak az anyagi teren, ami persze szinten nem jo.
3, Nem jo ez a hiearchizalas, viszont a mesterséges felbomlasztasa(agyonsegelyezese, piedesztalra emelese stb.) sem az.
4, Etnikai motivum: miert kell a legfelelotlenebb etnikumokat patyolgatni? UK-ban van jelentős kulonbseg pl az oda szuletett feketek es az Afrikabol(vagy Karib tersegbol) frissen jottek kozott. Az utóbbiak joval felelosegteljesebb csaladokbol jottek(kiveve azok, akiket 2014 óta engedtek be tomegesen).

Almandin 2022.03.18. 14:03:26

@bordon: Pedig van. Arról nem is beszélve, hogy sokan azokat is elítélik, akik több apától szültek. Nos, két-három házasság vagy élettársi kapcsolat nem is sok. Ha valaki 40-50 partnerrel is lefekszik, akkor oké, csak mert nincs gyereke (különösen, ha titkolni tudja, milyen sok partnere volt), de ha pl. valaki háromszor volt házas és mindhárom férjétől van egy-egy gyereke, de pl. lehet, hogy több partnere sose volt, az már lotyó lenne?
Az ilyen ítélkezéseket sokszor a prűd, frigid, templomjáró öregasszonyok szeretik csinálni, valamint a fajtád, hernyókám (acycloren, czerka, stb.). Te nagy nőcsábász vagy, de szeretsz mások felett ítélkezni.
Amúgy évszázadokkal ezelőtt se volt ritka, hogy egy nőnek két-három, sőt, több férjtől voltak a gyerekei. Ennek a gyakori megözvegyülés volt az oka. Akkoriban nem ítélték el, ha valakinek több férfitól voltak a gyerekei, csak akkor, ha házasságon kívül szült. A posztoló amúgy úgy fogalmaz, hogy a több férfitól szülést ítéli el a mai társadalom, én úgy érzem, két apát még nem tartanak soknak, hármat-négyet már igen.

Almandin 2022.03.18. 14:11:16

@Hosztoló: Ne haragudj, de nagy hülyeségeket beszélsz. Hibáztatod az elváltakat, az egyedülálló szülőket. Azt gondolod, hogy a válás mindig önhiba. A bántalmazást kiváltó okokat pedig sokszor nem lehet megszüntetni, mert a bántalmazók többsége olyan típusú személyiségzavarokkal rendelkezik (pl. nárcisztikus vagy antiszociális), hogy nem lehet rajtuk hatásos pszichoterápiát végezni, mert saját magukat tökéletesnek hiszik. A másik: a házasságok többsége nem tart a sírig, mert a legtöbb kapcsolat kiüresedik. Miért jobb nyűglődni egy rossz házasságban, mint kilépni belőle, egyenesen, őszintén, esélyt hagyva magunknak és a másiknak arra, hogy valakivel még boldog legyen?
A társadalomban meg sok egyedülálló is nagy teljesítményt tud nyújtani, az instabil magánéleti helyzet és a más szerepekben való helytállás nem függ össze.

aefzuj 2022.03.18. 16:38:34

Minden ember egyenlő! Vagy mégsem? LOL

Nancsibacsi 2022.03.18. 18:25:46

"És nem szabadna hagynunk, hogy a konzervatív családmodell erőltetése miatt gyerekek, nők és férfiak szenvedjenek hátrányt."
Én liberális vagyok - a blogger azt választ akit akar. Viszont annak nem örülnék ha én azért szenvednék hátrányt egy defektes nővel, mert a blogger meg akit képvisel rám erőltetik a hiperprogresszív trendi életmodellt.

Bandibacsi34 2022.03.18. 18:34:23

@Almandin: Igen! Ezek léteztek regebbi korokban is! De altalaban akkor volt gyerekmunka meg nagyobb csalad vagy rokonsag, amely segitett is, ha megozvegyult az adott anya. Ez a reteg most az, amely Kelet-Europaban es a 3ik vilagban szinte nem is letezik, hanem a gazdag segelyezo allamokban(NyEU es az angolszasz allamok) ott viszont elegge szem elott levo szeles reteg. Az a jellemzojuk, hogy szándékosan nem hazasodnak, mert így kapnak ingyen lakast, segelyeket. A férfiak meg kulon lakasban laknak. A gyerekek csak lognak az utcan es bűnözők lesznek.(fiuk)vagy ugyanigy szaporodnak(lanyok). Persze a középosztály helyett is kitermelik a lelekszamot, csak eppen semmi hasznosat nem jelentenek a tarsadalomnak.

kenyércsücsök 2022.03.18. 19:33:58

@Hosztoló: "Ahol bántalmazás van, ott a bántalmazást kiváltó okokat érdemes megszüntetni - nem a családot."
Lószart.

kenyércsücsök 2022.03.18. 19:35:43

@Bébi fészek: Csak simán nem baszogatni egymást? Hm?

Almandin 2022.03.18. 19:58:38

@Nancsibacsi: Mitől lenne defektes egy olyan nő, aki egyedülálló anyává vált? Szerintem azok defektesek agyilag, akik leértékelik őket.

Almandin 2022.03.18. 20:04:56

@kenyércsücsök: Ne lepődj meg, a blog.hu törzskommentelői csak a szokásos színvonalukat hozzál.

Sir Galahad 2022.03.18. 21:02:27

Elárulok a szerzőnek valamit: nem csak az egyedülálló nőket szokták rangsorolni. A férfiakat is. Az időseket is. A gyerekeket is. Lényegében mindenkit, az élethelyzete, a tulajdonságai stb. alapján. Jó reggelt kívánok!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2022.03.18. 23:41:09

Alapvetően: A gyerek érdeke az, hogy ne csonka családban éljen, és a gyerekvállalást előzze meg egy olyan felelős és felnőtt döntés, ami a születendő gyerek (és ezzel a társadalom) érdekeit is nézi. Egy eleve nem túl stabil kapcsolatban gyereket vállalni, vagy úgy dönteni, hogy a gyerek biztosan csonka családdal kezdjen, gond. Nyilván ez a gyerekre fordítható idő mennyiségét épp úgy befolyásolja, mint a gyerekre költhető pénzét.

Ha már a blog éppen az egyedülálló szülőként való újrakezdés, párkeresés témakörével foglalkozik, akkor nyilván más egy olyan párkapcsolat, ahol a gyerek jelent némi plusz terhet az új párnak... Más az, ahol több gyerek... És más az, ahol ott van az ex problémája is. Márpedig, ha a kedves egyedül álló anyukának nem csak elvárásai vannak, hanem a leendő párját hajlandó egyenlő félként tekinteni, akkor be kell lássa ezért pl. kevesebbet tud nyújtani a leendő párjának. Akár figyelemben, akár alkalmazkodásban, így a saját igényeit is lejjebb kell adja.

A CDC is vizsgálta a párkapcsolati erőszakot, és a bántalmazó kapcsolatok többségét a kölcsönösen bántalmazó kapcsolatok teszik ki. De a bántalmazás súlyossága eszkalálódik, viszont a kezdeti időszakra jellemző kevésbé súlyos verbális és pszichikai bántalmazás inkább a női elkövetőkre jellemző. A bántalmazó kapcsolat végén, a már eldurvult súlyos bántalmazást viszont inkább a férfiak követik el. Csakhogy a korai időszakban jellemző verbális- és pszichikai bántalmazás motorja többnyire az elégedetlenség. Aminek sokféle oka lehet.

És ebben benne van az, hogy sokan a "majd megváltoztatom" alapon mennek bele egy kapcsolatban és a kezdeti elvárásaik sem őszinték. Benne vannak sokszor az irreális elvárások. De nem egyszer fordult elő, hogy egy korábban jól működő párkapcsolat akkor megy tönkre amikor pár feminista barát úgy gondolja, hogy a korábban mindkét fél számára jó egyensúly az ő elvei alapján elfogadhatatlan, s a nő erre a külső nyomásra reagál. Sokszor úgy, hogy a megfogalmazott vádak az adott kapcsolatban alaptalanok.

Ha nem is lesz bántalmazó kapcsolat egy kapcsolatból, vagy csak nem jut el a kölcsönösen bántalmazó fázisig (és így a férfi ereje miatti dominanciáig) akkor is sokszor azért üresedik ki egy kapcsolat, mert amit nyújt "nem elég" és így veszik el a tisztelet, megbecsülés, stb.

Ha pedig valaki egyedülálló szülőként kevesebbet tud adni, és ezért a mindkét felet egyenlően megbecsülő kapcsolatban reálisan kevesebbet is várhatna el, akkor riasztó az, hogy korábban a több sem volt elég.

Egy özvegy esetében más a helyzet. Ott nem merül fel az ilyen elégedetlenség, ott ő ki tudott tartani a választottja mellett, felelősen választott. És valószínűleg azt felismerve, hogy a másik sok nehézséget vállal fel, egy özvegy könnyen teremt stabilabb alapot a párkapcsolatra.

De a hétköznapi megítélés egy kicsit bonyolultabb.

Ahol valakire bármely felelősséggel járó pozíciót bíznánk, akkor megnézhetjük, hogy az életben máskor mennyire hozott felelős döntéseket. Aki nem csak rossz döntéseket hozott, de kikéri magának, hogy ezért most felelősséget kelljen vállalnia, nem szokta meg, hogy valóban felelősséget vállaljon a rossz döntéseiért, az cseppet sem ideális helyzet. Ha pedig azt látjuk, hogy sokszor azt várja el, hogy mások a saját kárukra alkalmazkodjanak az ő rossz döntéseihez, amikért nem hajlandó felelősséget vállalni, az egy újabb probléma.

Az, aki a saját rossz döntéseinek a terheit másra akarja hárítani, de maga nem akar felelősséget vállalni értük, ezzel feszültség és konfliktusok forrása lehet, az sem barátként, sem munkatársként nem vonzó. Ez a helyzet viszont gyakrabban fordul elő elváltaknál, az apát nem ismerő szingliknél, mint özvegyeknél.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2022.03.18. 23:50:25

@Almandin: Nem egyedülálló anyákról általában írta, hogy defektes... Hiszen a hierarchiáról beszél a cikk, és itt pl. az özvegy, az általa viselt érzelmi teher ellenére, jóval kevesebb problémát ígér, mint az elvált vagy a szingli.

És nem azzal van a nagyobb baj, ha valaki a saját döntései miatt egyedülálló anya lesz, és felkészülten, saját erejéből megoldja, hogy a gyermekét ne érje ezzel hátrány. Hanem azzal, ha ő maga nem képes felelősséget vállalni az ide felé vezető úton hozott döntéseiért, de mindenki mástól (akár a gyerekétől is) elvárja azt, hogy viselje ennek csomó negatív következményét, az egyedülálló anyukához alkalmazkodva.

Mert azt a mértékű segítséget, amit ő bárki mástól elvár, nem tudná, és valószínűleg nem is nagyon akarná viszonozni, és itt a saját önzése vezet a konfliktusok sorozatához, ami a gyereknek is rossz.

Almandin 2022.03.19. 00:37:29

@Válasszunk: Sokszor előre nem lehet látni egy kapcsolat kimenetelét. Másrészt elválni nemcsak azok szoktak, akik hibásak.
Szingli anyukák: van, aki azért válik azzá, mert pl. véletlenül teherbe esik és nem akarja elvenni a magzata életét. Ha most azzal jössz, hogy van fogamzásgátlás is, akkor elárulom, hogy nincs hibaszázalék nélküli módszer.
Az a vicc, hogy sokszor a társ nélkül anyává váló nőket azok kritizálják és nézik le, akik elvárják a randipartnerüktől, hogy ne várassák őket sokáig, már az ismerkedés elején feküdjenek le velük, különben "álszentek". Emiatt ma sok nőnek maga az ismerkedés is promiszkuitással jár. De ha a dolognak eredménye lesz, a követelőző pasik lelépnek, a nő meg általában megy abortuszra, kivéve, ha nem akarja ezt, de akkor egyedülálló anya lesz. Szomorú, hogy itt a társadalom úgy gondolkodik, hogy ha valaki elrejti a szexelés esetleges következményét, akkor erkölcsös marad, de ha vállalja, akkor megvetendő leányanya. Ugyanúgy a kamaszoknál. Egyes felmérések szerint a mai magyar fiatalok nem egész 14 évesen szexelnek először. Ki is gúnyolják azt, aki pl. akár 16 évesen még szűz, de ha egy középiskolás lány teherbe esik, teljes titokban viszik a szülei abortuszra, mert ha megszül, az egész család szégyenbe kerül, még manapság is. Tele van a mai társadalom hatalmas ellentmondásokkal.

Almandin 2022.03.19. 00:46:44

@Almandin: Pontosítás: azok közül, akik elvesztették a szüzességüket kb. 14-16 éves korra, azok adták meg a 14 éves átlagéletkort (ez a korosztály kábé 40 százaléka, a többinek nem volt még nemi élete):
www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kamaszok/22882/hany_eves_korban_veszitik_el_a_szuzesseguket_a_kamaszok

Nancsibacsi 2022.03.19. 07:35:38

@Almandin: Nem csak a gyerek miatt lehet defektes egy nő. A gyerekes nőket a férfiak 70 százaléka elutasítja - ahogy a kis mellű nőket elutasítja a 40 százalékuk, a kövéreket a 80 százalékuk, akiknek nincs diplomája azt pedig az 5 százalékuk. Ezen lehet megsértődni, ez a VALÓSÁG. Mindenkit, minden élethelyzetben elfogadnak vagy elutasítanak - akár férfi vagy, akár nő, akár kutya, akár kifli, percről-percre megmérettetsz, és vagy elfogadnak, vagy elutasítanak. Az hogy telehisztiztek egy blogot, hogy "de hát az nem is bűn, hogy nincs gyerekem (kicsi a mellem, kövér vagyok, nincs diplomám) az egyszerűen egy értelmetlen tevékenység: szabad világban élünk, mindenki azt fogad el és utasít el amit akar. Másik oldalról hogy ezt pont nők teszik (tudom, egyedül álló szülő van férfi is, meg fehér holló is), az meg simán szemforgatás, mert 10-20 évvel ezelőtt vajon ki válogatott ugyanígy a férfiak között?
És igen, abban is van rangsor, hogy valaki özvegy, vagy elvált, vagy "leányanya". Az özvegynél simán csak van egy púp. Az elvált az valakit annyira élete párjának gondolt, hogy gyereket szült neki, de utána nem tudta egyben tartani a kapcsolatot - vajon úgy, hogy van egy púpja, mennyire fog ez menni a következő kapcsolatban? Aki meg leányanyaként vállalt gyereket, az eleve kapcsolatellenes volt, annyira, hogy gyereket is egyedül vállalt - ilyennel miért kezdene az ember bármit is?
Ez egy teljesen természetes rangsor, amin nem értem miért kell felháborodni?

Nancsibacsi 2022.03.19. 07:44:40

@Almandin: "Sokszor előre nem lehet látni egy kapcsolat kimenetelét."
Jaj, hát mert olyan HELLLYESPASHEEEE, ő az életem szerelme! De, ezt előre lehet látni, csak az ösztönállatot viszi a pöcke, aztán nem kell se gumi, se semmi, csak utólag a kamu duma hogy "de hát én védekeztem". De persze mi fogadjuk el, meg segítsünk rajta, hiszen KÖTELESSÉGÜNK más nem kívánt gyerekének a felnevelése, hát hogyne...
Az a helyzet hogy férfiaknak is nőknek is FELELŐSSÉGET kell vállalniuk a tetteikért. 14 éves kor előtt talán nem azt kéne elmagyarázni az iskolában a leszbikus influenszernek hogy milyen szép is a női szerelem, hogy utána a 6. osztályos gyereklány úgy jöjjön haza, hogy "Apa, ugye nem baj ha nekem fiúk tetszenek? Attól még lehetek menő ugye?", hanem felvázolni a lányoknak azt az egyáltalán nem irreális lehetőséget, hogy nem kívántan teherbe esnek, esetleg elkapnak egy nemi betegséget, ami lehet hogy nem is gyógyítható/maradandó károkat okoz. Beverni a fejükbe azt, hogy a család védőhálója, amibe eddig mindig belepottyant nem végtelen, és lesz olyan helyzet, amikor már nem tud segíteni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.03.19. 08:36:41

@Nancsibacsi: anyádon segíthetett volna valaki 3 hónapos terhes korában egy jól irányzott rúgással!

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 09:45:10

Szerintem azt kellene boncolgatni hogy ki skatulyazza be a nőket ilyen szempontból???? Vigyázz beugratos kérdés:))))

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 09:53:36

egy kis segítség... te piri hallottad hogy a gizit ott hagyta az alkoholista férje??? Igen sári, szegény jobbat érdemelt volna, de a Jancsi akkora szemét volt. De sarika van szaftosabb pletykam. És mi az? kérdezte sári csöpögő nyállal ... hát ilonka férje a Béla agyvervesben meghalt 45 évesen... biztos az is ivott.. ezután sári és piri közösen megegyeztek hogy ők milyen ügyesek mert ők kapják a tartasdijat, és előttük az élet:)))) és jogosan teszed fel a kérdést, hol vannak a gyerekek??? Piri és sári erre azt válaszolja hogy nem tök mindegy csak hagyjanak onmegvalositani minket:)))))

bordon 2022.03.19. 09:57:33

@Almandin: Cicavirág, nem én ítélkezem, hanem jellemzően a nők ítélkeznek azon nők felett, akiknek 4 gyereke van 5 apától (viccből írtam, nem kell kijavítani).
Nem én találtam ki a hierarchiát.
Azt még megemlíteném, hogy egy gyerekes anya is lehet elítélendő, ha mondjuk a középiskolát se tudta befejezni, mert terhes lett.
Ugyanakkor az se jó, ha valaki 38 éves koráig gondolkodik, hogy szüljön-e.

Két-három házasság vagy élettársi kapcsolat van akinek nem sok, másnak meg sok. Ez ízlés kérdése. Szexre valószínűleg sok férfinak megteszi ilyen nő, de harmadik balek nem akar lenni.

Minden azon múlik, mire keres a nő partnert. Komoly kapcsolatra kevés férfi akar gyerekér egyedül nevelő nőt. Ehhez kell igazodni, lehet élvezni az életet. A görcsös pótapa keresés nem vonzó.

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 10:09:44

Kedves hölgyek maximálisan megertem a panaszotokat mert férfiként is bevallom hogy 10 ferfibol 5 biztos hogy alkalmatlan bármiféle érdemi kapcsolatra. Deeéeeeeeeee
Sajnos ez a nőknél is így van. És amíg nem ismeritek el azt hogy a folyamatos lelki zsarolás is bűntett addig nem fogunk előre jutni. Vagy legalább azt mondjátok el a fele használható férfinak hogyan lehet leallitani titeket anélkül hogy pofanvagna titeket az ember???? Az értelmes beszédet hagyjuk mert az kurvara nem működik sajnos!!!! Ezért van az hogy egy férfi női vitában a végén a férfi vagy ott hagyja a nőt vagy pofon vágja vagy ha szereti akkor iszik mint az állat....

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 10:17:57

@bordon: összefoglalva a mondandod mindenki vállalja tettei következményét... csak erre kurva kevés férfi és nő képes. A megbelyegzes viszont legtöbbször női praktika, a verekedés viszont legtöbbször férfi, aminek nagyon egyszerű az oka az esetek többségében: NEM LEHET A NŐKKEL NORMÁLISAN PROBLÉMÁT MEGOLDANI!!!! Kedves nők utoljára kérem esedezve hogy gondoljátok át higgadtan és válaszoljatok érthetően.... köszönöm

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 10:32:32

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: te fasszopo:) pontosan azért sír a poszter hogy rugdosod őket:))))))) na a balliberális eszme megtalalta a megoldást: rugjuk hasba a terhes nőt:((((((((

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 10:36:43

@Nancsibacsi: Tudod te is fordítva ülsz a lovon mint én... a mai világban nem az a fontos hogy keveset hibazzunk hanem hogy bármennyit hibazzunk csak tudjuk kire fogni ( ami semmi esetre sem lehet a hibazo maga:)))))))

Nancsibacsi 2022.03.19. 11:06:51

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem vagy te túl liberális öcsém? Akár fel is köthetnél - ha már a történelem így elbánt velem, hogy életben hagyott. Fehér, heteroszexuális férfi vagyok, tehát megérett a pusztulásra.

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 13:46:55

Na látjátok kedves hölgyek, pontosan ennyi értelmeset tud hozzaszolni egy átlagos nő az erdemi vitahoz.... lofaszt. Pontosan ezért zsarol továbbra is a nő és ezért pofozkodik továbbra is a férfi...... mert normális kommunikációra képtelen az emberek 99%a.... és ki a faszt érdekel hogyan skatulyaznak be, amikor téged sem érdekel hogy a tartasdijert elveszed egy szerető apától a gyereket.....
Almadinnak külön üzenem hogy te nem tanulsz semmiből!!!! Berki Krisztián párt keres, szerintem az agykapacitasod tökéletes hozzá:))))

Almandin 2022.03.19. 13:54:44

@a nagy hohohorgász: Hülye troll. Amúgy siralmas, hogy ezen a blogon is a nőgyűlölő trollok dühöngése megy értelmes párbeszéd helyett. Neked inkább egy kocsmában lenne a helyed a hozzászólásaid színvonala alapján.

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 14:16:56

@Almandin: Te szerencsétlen, miért is vagyok nogyulolo???? Legalább erre valaszolj tényekkel!!!!!! Pontosan a buta fejed az amit egy nálam ferfibb férfi simán pofán vagna...... amíg ilyen buta picsak mint te a képviselői a szent női nemnek addig ne csodalkozz:)))) ja és az a legszebb hogy a nők skatulyazzak a nőket:)))))

Almandin 2022.03.19. 14:43:04

@a nagy hohohorgász: Nem láttál rólam fotót. Másrészt azt hiszed, hogy attól férfiasabb egy férfi, ha pofán vágja azt a nőt, aki olyat ír, ami neked nem tetszik? (Amúgy nem férfibb, hanem férfiasabb, mellékneveket szokás fokozni, nem főneveket, de ezt a kocsmában gondolom, nem magyarázták el neked). Ezen a blogon kettőnk közül én írtam kulturált hozzászólásokat, neked csak a legócskább proli hőbörgésre telik. Egyébként a pofánvágási vágyaddal (és azzal, hogy azt tartod férfiasnak, aki megteszi) meg is válaszoltad saját magad, miért is vagy nőgyűlölő.
Magadat égeted, ha nem vennéd észre.

Nancsibacsi 2022.03.19. 17:33:07

@Almandin: Szerintem ő nem általában a nőket gyűlöli csak téged. Mondjuk meg is teszel mindent ezért, mivel a hercegnőképzőn kívül is tolod a feminista ideológiát, amitől jobb érzésű férfi zsebében nyílik a bicska. Nem azért mert nem kaphat meg titeket kivénhedt hercegnőket, hanem mert félti attól hogy a lányát hogy megmérgezi az ideológiátok.

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 17:38:34

@Almandin: kettőnk közül csak én írtam igazat és csak én próbáltam megoldási javaslatokat tenni. Mi az a szöveg hogy nem láttam rólad fotót????? Mi köze van bárminek is a fotodhoz???? A butaság az írásaidban van.... ja és már megint a beskatuyazas... aki nekünk nem tetszőt ír az kocsmatoltelek..... a kultúralt hozzaszolas semmit nem ér ha hazugsag!!!! Ezt kellene már megertened:))))

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 17:57:34

@Almandin: amúgy a kérdés továbbra is áll. Mit kell tennie szerinted (szerintetek) egy kocsmatolteleknek akkor amikor beszéltünk egy problémáról és te a fotodddal jössz? És az istennek sem akarod megerteni hogy a fotodnak semmi köze ahhoz hogy hozzá tudsz e szólni a témához érdemben vagy sem:))) szóval mit kéne tennem amivel azt érem el hogy gondolkozz????? Várom értelmes válaszod!!!!

Almandin 2022.03.19. 19:02:17

@a nagy hohohorgász: Értelmes választ csak értelmes embernek érdemes adni. Te pedig troll vagy, nem etetlek. Viszlát, veled befejeztem.

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 19:36:25

@Almandin: na szóval már nem csak nogyulolo nem csak kocsmatoltelek hanem toll is vagyok.... csak szólok hogy a poszt arról szól hogy a magad fajták sírnak hogy miért skatulyazzak őket.....
A válasz a kérdésre poszter megszuletett: azért skatulyaznak mert nem tudják hogy mindenkit lehet skatulyazni csak a szingli nőket nem:)))))

a nagy hohohorgász 2022.03.19. 21:34:19

Kedves nők, almandinrol kiderult hogy egy balliberális férfi. Sok sikert kívánok:))))

CSOKKI MÁLNA 2022.03.19. 23:03:38

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Veled is ez történt, te kis hátrányos helyzetű..? :)

Billy Hill 2022.03.19. 23:52:12

(Ha nem járna ilyen későre, akkor már csak egy kávét kérnék... :-)

Wildhunt 2022.03.19. 23:57:39

@Almandin: van 100%-os módszer. Kitalálod melyik?

Éhes ló 2022.03.20. 07:20:01

Mások genetikai túlélését szolgálni a (rab)szolgák feladata.
Az ember biológiai hivatása a saját génjei átörökítése.

Miért várja el, hogyan várhatja el bárki egy másik embertől az önkéntes szolgalétet és a genetikai halált?
süti beállítások módosítása