Egyedülálló Szülők

Válás utáni randizás 50 fölött: lehetetlen feladat?

2024. június 27. - SingleParent

Sokan gondolják úgy már 40 fölött, hogy véget ért a fiatalságuk, most már nincsenek esélyeik sem, hiszen mindenki a fiatalok után koslat, kinek kell egy középkorú partner… Hát még az, aki már az ötödik x-et is elrúgta? Főleg a nők körében dívik az a meggyőződés, hogy egy bizonyos kor felett ők már esélytelenek és jobb, ha más dolgokban találnak örömet, nem a szerelemben…

50eujra.jpg

Nos, lehet, hogy én egy másik valóságot látok, de aki igazán szeretne és aki odateszi magát, az a tapasztalataim szerint 50 fölött is eséllyel indul. Mi több, furcsa módon azt látom, hogy ebben a korban számos dolog könnyebben megy, mert annyira más a perspektíva és annyira sok tapasztalatunk gyűlt össze. Nézzük, mi teszi könnyebbé az 50 fölötti ismerkedést!

1. Ekkorra már eldőlt, hogy az embernek van-e gyereke vagy sem.

Míg a 40-esek, akár még a nők is tervezhetnek új családot, 50 fölött már az jellemzőbb, hogy nincsenek ilyen szándékok. Nyilván léteznek Robert de Niro-féle férfiak, akik még 70 fölött is nemzenek gyereket, és egy ötvenes pasi még simán képes lehet rá, de a legtöbb esetben nem ez a szándéka. Ami a nőket illeti, ők pedig csak kivételes esetben képesek ennyi idősen teherbe esni, vagyis a közös gyerek mint jövőkép eléggé egyértelműen kizárt.

2. Ha már van gyerek, az legtöbbször elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen 24 órában foglalkozni vele.

Vagyis az 50-es elvált szülő sokkal jobban ráér, mint a 30-as vagy 40-es. Így nyugodtabban lehet programokat szervezni, nem okoz fejtörést a babysitter sem.

3. Az emberek nagy része ilyenkor már kész egzisztenciával rendelkezik. 

Nem bizonytalanul kóvályog az életben, határozott, tudja, mit akar és mit nem. Rengeteg az élettapasztalata, kevésbé hajlamos túlzásokba esni és eleget látott már ahhoz, hogy toleráns legyen. (Nyilván léteznek kivételek, de azért tendencia szerint így működik ez.)

4. Nincs sem az a kényszer, hogy új családot hozzunk létre, sem az, hogy mindenképpen beillesszük a meglévő családba az új partnert.

Sokkal rugalmasabban gondolkodhatunk arról, hogyan is nézzen ki az új kapcsolati forma, szeretnénk-e valami kötetlenebbet. Talán az addigi tapasztalataink alapján nyitottabbak is vagyunk olyan megoldásokra, amelyeket korábban elutasítottunk.

5. Végre van időnk saját magunkkal is foglalkozni, úgy a testi, mint a lelki egészség szempontjából.

Mindkettő nagyon jót tesz a randizási szándékainknak is. Már nem halasztgatjuk tovább, hogy elkezdjünk mozogni, vagy elmenjünk olyan személyiségfejlesztő tréningre, amire korábban soha nem volt időnk.

6. Kevésbé leszünk hajlamosak a játszmázásra, jobban oda tudunk figyelni a partner belső értékeire, jó esetben kigyógyultunk abból, hogy külső alapján döntsünk…

Igaz, mindig léteznek kapuzárási pánikban lévő emberek, akik azt gondolják, hogy egy jóval fiatalabb partner jelenti számukra a megoldást, de sok esetben hamar rájönnek, hogy ez nem működik. Mindenesetre sokkal több józan ötvenest ismerek, aki a saját korosztályában keresgél, mint olyat, aki azok között, akik a gyerekei lehetnének. (Nyilván ilyenek is bőven akadnak, de ne higgyük, hogy ilyenből van több.)

7. Megtapasztalhatjuk azt is, hogy potenciális fiatalabb partnerek érdeklődnek irántuk.

Vagyis nem az ötvenes kajtat kéretlenül a fiatalabb után, hanem fordítva. Ez akkor is kellemes érzés, ha az esetek többségében a hasonló kapcsolódások nem tartanak sokáig. Vagy nem olyan jellegűek, amilyenekre vágyunk. Léteznek mindig ellenpéldák, jól sikerülő, hosszútávú kapcsolatok hatalmas korkülönbséggel, persze, csak ritkák.

8. Lehetőségünk nyílik arra, hogy végre tényleg a saját ízlésünk szerint válasszunk, ne mások, szülők, rokonok, társadalmi elvárások határozzák meg, kivel kerülünk össze.

Már nincs rajtunk akkora nyomás, mint korábban, amikor elvárták tőlünk, hogy férjhez menjünk, megnősüljünk, unokákat biztosítsunk, egyszerűen úgy élhetünk, ahogy mi szeretnénk, a saját szabályaink szerint. Jó esetben anyagi szükségszerűségek sem löknek bizonyos fajta kapcsolatok felé, bár ilyen azért ennyi idősen is előfordul.

9. Újra kettesben lehetünk valakivel, úgy igazából…

Ami a kisgyerekes lét alatt lehetetlen volt. Most megint elutazhatunk egy partnerrel úgy, hogy senki mással nem kell foglalkoznunk, csak egymással. Nyugodtabban, érettebben, de a bolondozásra készen, egyfajta második kamasz szerelmet élhetünk át, csak most már nem vagyunk annyira csórók.

10. Mivel tudatában vagyunk az idő múlásának, jobban értékeljük azt, amink van, érettebben, tudatosabban örülünk a kapcsolatunknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr6118436111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása