Egyedülálló Szülők

Özvegyember tini lányával (Utálatos karácsony 2. évad)

2024. január 11. - SingleParent

Viszonylag ritkán kerülnek szóba azok a „szingli” szülők, akik nem azért vannak egyedül, mert elváltak vagy eleve egyedül vállaltak gyereket, hanem megözvegyültek. Az, hogy ők ritkán állnak a középpontban, természetesen abból is fakad, hogy jóval kevesebben vannak, mint az első két csoport tagjai, hiszen a száz vagy akár hetven évvel ezelőtti realitáshoz képest jóval ritkábban veszítik el az emberek akkor a partnerüket, amikor még kiskorúak a gyerekeik.

i-hate-christmas.jpeg

Forrás: Netlfix

Viszont, ha előkerül a téma, akkor valahogy gyakrabban szerepelnek megözvegyült apák, mint anyák. Mivel az, hogy egy nő egyedül neveli a gyerekeit, nem számít különlegesnek, meglepőnek és főleg szexinek… (Bármilyen szomorú is ez.) De, ha egy pasi teszi ugyanezt, akkor arra illik rácsodálkozni, hősiesnek és vonzónak tartani, még inkább így van ez, ha a pasinak lánya vagy lányai vannak. Az valami egész különleges kombó lesz, ráadásul sokkal valószínűbb, hogy akad egy szingli nő, aki nem csak a pasit találja szimpatikusnak, hanem a lánykát is. (Esetleg fordított sorrendben.)

Nos, pont ez a felállás az Utálatos karácsony olasz sorozat 2. évadában. Gianna, akinek borzalmas randijait tavalyelőtt végigszenvedhette (illetve végignevethette) a Netflix közönsége, visszatér és hiába szerzett be magának egy normális pasit 2022 szentesétéjre, 2023 adventje megint azzal telik, hogy új partner keres, illetve megpróbálja eldönteni magában, hogy vissza akarja-e szerezni a barátját, aki advent elején szakított vele, mert a nő hirtelen felindulásból megcsókolta a jóképű Mikulást.

Mi, nézők már az elején tudjuk, hogy kivel fog Gianna összejönni, hiszen nem véletlenül költözik a szomszédságba Filippo a tini lányával (Gianna először perverz pedofilnak véli a férfit, ezért kidobja a hűtőszekrényét), de mivel Filippo elég hamar kijelenti, hogy nagy szerelme, lányának anyja halálakor megfogadta, hogy a gyerek nagykorúságáig nem fog randizni, hamar bekerül a barát zónába, és Gianna teljesen felszabadult lehet a társaságában.

Mivel egyikük se néz a másikra potenciális partnerként és mivel Filippo kap egy marihuánás sütit, amit együtt fogyasztanak el (noha nem sejtik, mi van benne), egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Gianna és barátnői szárnyuk alá veszik Filippo 15 éves lányát, aki új a városban és a sulijában, be szeretne illeszkedni és menő akar lenni.

Filippo végignézi, ahogy Gianna más férfiakkal randizik, egy alkalommal a férfi kávézójában, pont az orra előtt, és megfelelési kényszerből nem önmagát adja, hanem azt próbálja folyamatosan kitalálni, hogy a partnerének mi tetszene.

Itt van egyébként egy elég emlékezetes jelenet is: a kávézóban felszedett pasi, aki semmilyen szempontból nem illik a lányhoz, Gianna minden igyekezete ellenére nem kezdeményez, mire a nő rákérdez ennek az okára. És a férfi megmondja, hogy Gianna annyira nem jön be neki… Ilyet azért romkomban nem sűrűn látunk, de ha valaki már átélt hasonlót, akkor kicsit megkönnyebbülhet: még egy ennyire tökéletesen szép csajt is visszautasíthat egy ennyivel kevésbé vonzó pasi. Csak, mert nem illenek össze. És tulajdonképpen szívességet tesz a lánynak, hiszen vele úgyse lett volna boldog két percig sem, legfeljebb az egóját érintette volna pozitívan, ha „letámadja”.

Visszatérve Filippóra és a fogadalmára, hogy hű marad nagy szerelméhez, akit olyan korán veszített el: benne azt a férfitípust ismerhetjük fel, aki a felesége halála után úgy érzi, nincs joga a boldogsághoz, nincs energiára az újrakezdéshez. A filmbéli férfi persze nem pont olyan, mint azok az özvegyek, akik teljesen elhagyják magukat, hiszen a műfaj nem engedi meg, hogy sokáig kelljen várni a pozitív fordulatra. De maga az alaptípus mégis megjelenik a vicces jelenetek mögött: mennyire elveszettek tudnak lenni a férfiak, főleg, ha nincs valami vagy valaki (mondjuk felnevelendő gyerek), aki életcélt adjon nekik. Hiszen sok férfi a feleségéről, családjáról való gondoskodást tekinti egyfajta életcéljának és miközben értük dolgozik, megfeledkezik arról, hogy éljen.

A sorozatban Gianna botladozásain kívül még számos más pár tortúrájából is kaphatunk ízelítőt: milyen elválni akkor, amikor már felnőttek a gyerekek, mit érez egy kétgyermekes anya, mikor végre úgy tűnik, hogy megszabadult a férjétől, de talán mégse akart igazán megszabadulni tőle, vagy miért akar mindenáron bizonyítani egy nő tizensok évvel később egy pasinak, aki anno megalázta, mert nem találta elég csinosnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr8018300285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása