Egyedülálló Szülők

Karácsony, szingli anya, film

2022. december 15. - SingleParent

Tavaly a gyerekekkel a Nagykarácsonyt néztük meg moziban, abban is szerepelt egy szingli anya, aki különös körülmények között talált végül partnerre az adventi vásárban (Pokorny Lia / Scherer Péter), de a lengyel Karácsonyi kiszállítás nekem valahogy jobban tetszett.

Karácsonyi kiszállítás | A Netflix hivatalos oldala

Forrás: Netflix.com

A főszereplő, Marysia szingli anya, de hogy miért neveli egyedül a kisfiát, az mindvégig nem derül ki: annyit tudunk meg mindössze, hogy apa nincs képben és a nő évek óta egy jegygyűrűt őrizget, amitől a film végén már meg akar szabadulni, mert úgy érzi, teherként nehezedik rá.

Marysia futárként dolgozik, egy furgonnal járja a várost és szállítja a csomagokat ide-oda. Olykor, ha épp nincs tanítás vagy este kell dolgoznia, magával viszi a kisfiát, Maksot is. (Bár mivel jóban van a szomszéd nénikkel, azért időnként van kire bíznia a gyereket. Ez valamiért minden filmben így szokott lenni, bár a való életben a jó fej szomszédok szerintem ritkábbak.)

Közvetlen karácsony előtt, amikor Marysiának egy céges bulira kell csomagot szállítania, Maks kénytelen WC-re menni, de nem éri fel a piszoárt és egy éppen ott tébláboló dolgozó (Krzysiek) segít neki.

(Ez a jelenet több sebből vérzik: ennyi idős kisfiú nem szokott férfimosdóba menni, főleg nem idegen helyen és egyedül. Az sem világos, miért vannak zárva a vécéfülkék a férfi mosdóban… Vagyis az egész cselekménysornak annyi a szerepe, hogy a főszereplők megismerkedjenek egymással.)

Mikor Marysia megtalálja a közben Krzysiek irodájában játszadozó fiát, a férfi azonnal közli vele, hogy nem kellett volna egyedül hagynia Maksot (ami szerintem jogos is), de ez csak az első kritika… A film során bőven kijut a további csuklóztatásból, mindaddig, amíg a férfi kikel úgy általában a független, gyereküket egyedül nevelő, mindent önállóan megoldani kívánó nők ellen. (Mintha ez ab ovo a nő hibája / döntése lenne, de ugyanúgy nem tud semmit arról, hogyan került ebbe a helyzetbe a futár, mint mi, nézők.)

Marysiát persze nagyon idegesíti az egyébként gyermektelen, de éppen házasodni készülő férfi okoskodása, de mivel a főnöke jóvoltából össze-vissza keveredtek a karácsonyi ajándékok, köztük az is, amit Krzysiek a nagyapjától várt, hajlandó vele ide-oda furikázni. És ahogy az egy romkomhoz illik, a kezdeti ellenségeskedést felváltja a rokonszenv, majd a vonzalom.

Az egész sztoriban persze nagy szerep jut a gyereknek is, aki megismerkedik Krzysiek nagyapjával és rögtön össze is barátkozik vele. Vagyis megint azt látjuk, hogy a filmek előszeretettel nyúlnak a szingli anya a gyerekén keresztül válik érdekessé egy férfi számára című szituációhoz, noha ez a valóságban manapság elég ritka lehet. Nem lehetetlen éppen, de jellemzőnek semmiképp nem nevezném. Viszont ahogy Marysia életét megismerjük, olyan sok ideje nem lenne randizni, eljárogatni. A szomszédasszonyai életvidámabbak, mint ő.

Mivel romantikus komédiáról van szó, persze nem derül ki, hogy ez a két, társadalmi helyzetét és ambícióit, szokásait tekintve eléggé különböző ember hogyan birkózik majd meg a hétköznapokkal, ha tényleg együtt marad. A filmben igazából még egy csókig sem jutnak el, de a férfi mégsem kéri meg a barátnője kezét, ahogy azt eredetileg tervezte.

A film többi szereplőjére is jellemző, hogy valahol elakadtak… Látunk egy 60+-os házaspárt, akiknek a kapcsolata teljesen kihűlt, és az asszony kétségbeesetten próbálja felkelteni férje szexuális érdeklődését, mikor pedig nyilvánvalóan kudarcot vall, a szabójával kárpótolja magát, aki még szépnek, kívánatosnak látja… Előkerül a mamahotel probléma egy olyan fiatal esetében, aki harmincas létére úgy él, mint egy kamasz és képtelen felnőni (később kiderül, hogy Marysia jóval idősebb főnöke ugyanebben a cipőben jár). Az elcserélt ajándékoknak hála valahogy mindenki ki tud mozdulni a saját csapdájából.

Számomra a film külön érdeme, hogy valódi embereket mutat be, és olyan tabu témákat is feszeget, mint az időskori szex. Bizonyos jelenetek miatt nem nevezném családi filmnek, bár semmi explicit nincs benne, de kissé zavarba ejtő. Annyi biztos, hogy érdemes megnézni: emberi, vicces, szomorkás, nagyon közép-euróipai, vagyis otthonosan érezhetjük magunkat az atmoszférájában. (Keressétek a Netflixen!)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr1218002596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása