Egyedülálló Szülők

Miért olyan bizarr, ha a barátnőnk összejön az apánkkal?

2022. november 24. - SingleParent

Nem hiszem, hogy sokan fogadnák kitörő örömmel, ha egyébként nagykorú és független (elvált) barátnőjük, akivel a legintimebb titkaikat is megosztják, hirtelen azzal állna elő, hogy összejött az egyébként szintén nagykorú és független (elvált vagy özvegy) apjukkal. És sejthetőleg az érintettek se sietnének ezt a tényt közölni azzal, aki mindkettőjükhöz nagyon közel áll, mégis teljesen más aspektusait ismerik.

agegap.jpg

Azzal, ha például a bátyánkkal vagy az öcsénkkel jön össze egy barátnőnk, valószínűleg nincs különösebb problémánk, bár közöttük is lehet nagy a korkülönbség (van, akinek 10-15 évvel idősebb a bátyja), de az mégsem tűnik úgymond árulásnak. Az apánk viszont tabu számunkra bizonyos témákat tekintve, így valószínűleg azt hisszük, hogy a barátnőnk számára is az.

Aztán ha kiderül, hogy mégsem, akkor a legkézenfekvőbb kifogásunk az, hogy de hát az apád lehetne… Feltéve, hogy a barátnőnk a saját korosztályunkba tartozik, de a barátok általában, ha nem is mindig, korban közel állnak hozzánk. Ha teszemazt a barátnőnk az apánk korosztálya, már biztos nem akadunk ki annyira. De ha a kora szerint az apja lehetne is, nyilván nincs köztük semmilyen rokoni kötelék, így ez az érvelés elég erőltetett.

Mi a probléma a nagy korkülönbséggel?

Alapjában véve gondolhatjuk azt, hogy az ilyen kapcsolatok nem alapulhatnak őszinte vonzalmon, hogy mind a két fél olyasmit keres, amit a saját korosztályában nem talál, és ennek lehet némi anyagi vonzata is.

Ha ráadásul a család elég tehetős, és a barátnőnk még szülőképes korban van, mi meg pontosan tudjuk, hogy igenis akar gyereket, akkor hirtelen több dolog miatt is aggódni fogunk. Nem csak azt nehéz feldolgozni, hogy a barátnőnk az anyánk helyébe lép (akár él még az anyánk, akár nem), hanem azt is, hogy esetleg új testvérünk születik, ami teljesen felborítja az addigi status quo-t.

Ha a kapcsolat nem jut el a házasság/családalapítás fázisba, csak többé-kevésbé kötetlen viszonyként működik, akkor ezek a szempontok kevésbé merülnek fel, de a kellemetlenség érzése azért megmarad.

Érezhetjük úgy, hogy a barátnőnk befurakodik a családba, hogy a hierarchiában magasabb helyet akar ott elfoglalni, mint mi magunk és a testvéreink, hogy a „mostoha” pozíciójából majd dirigálni fog nekünk, illetve olyan befolyást szerez az apánk fölött, amivel nem tudunk mit kezdeni.

De persze az is zavarja a legtöbb lányt, hogy az apja szexuális lényként viselkedik, mikor már mindenki azt gondolta, hogy életének ezen fázisa véget ért. Ha valaki hosszú ideig marad egyedül, főleg, ha özvegyember, átesik egyfajta deszexualizáción: a környezete elkezdi nem nélküliként kezelni. Persze, tudják, hogy férfi vagy nő, de már nem veszik számításba mint ilyet, ezért döbbennek meg, ha kiderül, hogy van, aki másképp néz az adott családtagra.

Ha a lány az apja kis hercegnőjeként nőtt föl, szoros a kapcsolatuk, és hozzá van szokva, hogy ő az első számú nő az apa életében, akkor a barátnő mindenképpen rivális szerepben lép elő. Egy idegen megjelenése is zavarná a lányt, de ha ráadásul a rivális még olyasvalaki is, akivel rengeteg intim titkát megosztotta már, még kellemetlenebb érzés lesz. Hiszen nem csak a barátnők, hanem a párok is rengeteg titkot osztanak meg egymással.

Az a legvalószínűbb, hogy a barátságnak ez az egész nem fog jót tenni, sőt, a legtöbb lány valószínűleg árulásként fogná fel a dolgok ilyen alakulását, akkor is, ha sem írott, sem kimondatlan szabály nincs, amit ezt tiltaná.

Főleg akkor esik majd rosszul, ha a lány a barátnővel együtt jó ideje szingli már és folyamatosan partnert keresett magának, de míg a barátnője most párra lelt, ő továbbra is egyedül van. (Már önmagában az a tény, hogy két nő egyszerre randizgat és az egyik komoly kapcsolatra a talál, a másik meg nem, tönkreteheti a barátságot.)

A társadalom szemében az a férfi, aki 20-30 évvel fiatalabb partnert tud felmutatni, valósággal megdicsőül férfitársai szemében, míg a nők nem nagyon lelkesednek a hasonló történetekért.

Persze, vannak kivételek: ha híres művészekről van szó, nekik az ilyesmit is elnézik, de a polgári életben inkább problémásnak látják.

Az ilyen nagy korkülönbséggel létrejövő kapcsolatokat nehezen fogadják el az ismerősök, a családtagok, sok nő személyes sértésnek veszi, mert úgy gondolja, hogy ha ezt egy hozzá közel álló férfi meglépi, a saját partnere is egy jóval fiatalabbra vágyik majd (ha nem most, majd később), és reménytelen a kor ellen küzdeni.

Ha azonban tényleg őszinte a vonzalom a két ember között, és úgy döntöttek, hogy együtt akarnak lenni, sok értelme nincs ebből botrányt csinálni. Megtiltani természetesen nem tudjuk, legfeljebb érzelmileg zsarolhatjuk vagy egyik vagy másik felet. Összeveszhetünk velük, kijelenthetjük, hogy többé látni se akarjuk őket, de aligha érünk el vele bármit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr4317986548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.26. 17:09:45

"De persze az is zavarja a legtöbb lányt, hogy az apja szexuális lényként viselkedik"

Szerintem ez fontos gondolat. Egy lány nem szívesen gondol arra, hogy az apjának farka van, amit ráadásul még használni is szeretne. A szexnek számos aspektusa tabu még mindig, az ultraszabados életfelfogás térhódítása ellenére. És ez jól is van így. (Ha feltételezzük, hogy az evolúció szabályai nem öncélúak.)

A barátnő, aki sok dologban cinkosa lehetett a lánynak - ha csak jelentéktelen, ártalmatlan titkokban is - most megtudta, és akár még beszélni is tudna arról, hogy az apja miket szeret csinálni és kapni az ágyikóban. Na, a lány valószínűleg utoljára erről akarna hallani.

És persze az is kényelmetlen érzés, ha a barátnő, akivel a lány sok titkát megosztotta, most elmondhatja bármelyiket az apjának. Ez nem szex, ez csak egy kellemetlenség.
süti beállítások módosítása