Egyedülálló Szülők

Távkapcsolat szingli szülők között?

2022. november 17. - SingleParent

Aki online ismerkedik, az előbb-utóbb szembesülhet azzal a problémával, hogy olyasvalaki tetszik meg neki, aki viszonylag messze lakik. Vagy ha nem is lakik annyira messze, az időbeosztása nehézzé teszi a személyes találkozásokat. Ilyenkor döntenünk kell, megéri-e belemenni az egészbe vagy eleve nem akarunk olyannal kezdeni, akivel csak nagyon kevés időt fogunk tudni együtt tölteni.

tavkapcs.jpg

Vannak emberek, akiknek tényleg nem való a távkapcsolat, egyszerűen nem alkalmasak rá, annyira fontos számukra a partnerük állandó jelenléte. Ha valaki úgy gondolja, hogy az igazi kapcsolathoz tulajdonképpen még az is hozzátartozik, hogy egyetlen éjszakát se töltsenek külön, annak semmi öröme nem lenne egy olyan partnerben, akivel szinte soha nem lehet együtt aludni. De nem vagyunk egyformák, léteznek sokkal függetlenebb szellemiségű emberek is, akik számára a szoros és napi szintű fizikai kontaktus nem elsődleges fontosságú. De még nekik is alaposan végig kell gondolniuk, mibe érdemes belemenniük.

Válás után még biztonságosabbnak is tűnhet egy olyan kapcsolat, amely elsősorban levelezésen, telefonhívásokon alapszik, és nem kell azon gondolkodnunk, hogyan mutatjuk be a partnerünket a gyerekünknek, hogy fog kijönni az exünkkel.

Lehet, hogy elsősorban érzelmi kötődésre vágyunk, és a fizikai találkozások nem tűnnek olyan fontosnak. De ez megváltozhat, és ha hirtelen már sokkal többet akarnánk együtt lenni, akkor sem lesz rá mód, hacsak nem változtatunk radikálisan az életmódunkon, lakhelyünkön. Ami gyerekekkel megspékelve egyáltalán nem egyszerű, hiszen a másik szülővel való kapcsolattartást alapvetően befolyásolja.

Ha az új partnert csak ritkán látjuk személyesen, egészen fals elképzelésünk alakulhat ki róla, mert nincs idő alaposabban megismerni, tehát hajlamosak lehetünk az idealizálásra. Viszonylag egyszerű havi pár alkalommal pár órában eljátszani egy szerepet, amiről csak hosszabb együttlét során derülne csak ki, hogy köszönőviszonyban sincs az illető valódi személyiségével.

Arról nem is beszélve, hogy egy távkapcsolatban sokkal könnyebb félrejárni, tehát lehet, hogy a partnerünk azt állítja, kizárólagosságot szeretne velünk, de neki több távkapcsolata is van, sőt, akár lehet házas is, anélkül, hogy erről valaha is tájékoztatna minket.

Ha tehát eleve úgy indul egy ismerkedés, hogy csakis távkapcsolat jöhet szóba, annak számos kockázata van, és még ha egy ideig jól működik is, bármikor kiderülhet, hogy az egyik félnek ez már kevés, folyamatosabb jelenlétre vágyik, szintet szeretne lépni. Ilyenkor lehet, hogy fájó szívvel, de el kell engedniük egymást.

De ha már egyszer belementünk egy távkapcsolatba, esetleg korábban sokáig ismertük a partnert más körülmények között, tehát nem kell attól tartanunk, hogy becsap, megjátssza magát, hogyan tehetjük boldoggá egymást és magunkat ilyen nehéz körülmények között?

  • Szánjunk időt a direkt kommunikációra, tehát ne csak levelezzünk, cseteljünk, hanem telefonáljunk vagy videóhívással keressük egymást. És ilyenkor tényleg próbáljunk kizárólagos figyelmet adni, igyekezzünk biztosítani a zavartalanságot. Ami gyerekes családban egyáltalán nem egyszerű, lehet, hogy csak késő este van rá lehetőség. Az ilyen találkozások alkalmával elsősorban ne a mindennapok apró-cseprő gondjaival fárasszuk egymást, inkább koncentráljunk a kapcsolatunkra, beszéljünk az érzelmeinkről.

  • Ne hanyagoljuk el a kapcsolat erotikus részét, még ha a valóságban ritkán is tudunk intim módon együtt lenni. Ma már számos lehetőség van arra, hogy virtuálisan is megéljük a vágyainkat, de együtt. Ez persze még bonyolultabb, mint a romantikus rész, úgyhogy figyeljünk rá, hogy ne zavarhassanak meg.

  • Tervezzünk olyan jövőt, amelyben a kapcsolatunk már nagyobb fizikai közelségben zajlik majd. Ha erre egyáltalán nincs kilátás, ha még csak fel sem merül, hogy egyszer majd együtt élünk vagy legalábbis sokkal gyakrabban láthatjuk egymást, akkor nem valószínű, hogy kibírunk egy ilyen távkapcsolatot. Átmenetileg működhet, de egy idő után túl sok áldozatot kíván mindkét féltől. Ha tényleg komolyak a szándékaink, akkor készítsünk tervet arra nézvést, hogy miként szeretnénk majd tartósan együtt élni. Ha nem is évi 365 napot töltenénk együtt, már az sokat jelent, ha az év bizonyos hónapjaiban egyikünk vagy másikunk otthonában lehetünk. Ahogy a gyerekek nőnek, vagy a távmunka engedi… Számos lehetőség kínálkozhat hosszabb távon.

  • Legyenek kettesben töltött nyaralásaink (bármely évszakban). Ha végre együtt lehetünk fizikai valónkban, akkor jobb, ha kettesben tudunk maradni és zavartalanul kiélvezhetjük egymás társaságát. Próbáljunk megoldást találni a gyerekek elhelyezésére: nekik sem fog rosszat tenni, ha kicsit nélkülünk vannak, meg a kapcsolatunknak is kell az osztatlan figyelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr2317980892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2022.11.17. 20:29:32

A tavolsag jo, sokan beleesnek hogy agybafobe egyutt vannak es jon az unalom. A tavolsag ez ellen hat es garantalt a siker.

Billy Hill 2022.11.18. 11:18:59

A Szécsi Pál dalt idézve, "A távollét olyan mint a szél. A kis tüzeket kioltja, a nagyokat fellobbantja." :-)
süti beállítások módosítása