Egyedülálló Szülők

Hogyan vágjunk neki az új iskolaévnek az exünket is bevonva?

2022. szeptember 01. - SingleParent

Sokunk megkönnyebbülésére elmúlt a vakáció és végre megint kezdődnek a munkás hétköznapok. Persze ez a tanév semmiképp nem ígérkezik szokványosnak: a sztrájkok és az esetleges fűtési szünetek lehetősége máris borzolja a kedélyeket. Ennek ellenére valahogy mégiscsak meg kell terveznünk a tanévet, és ha az exünk is részt vesz a közös gyerek(ek) életében, akkor érdemes ezt őt bevonva megtenni.

iskola.jpg

Nyilván léteznek olyan elvált szülők, akikre nem, vagy csak minimálisan lehet számítani, de a többség igenis tartja a kapcsolatot a gyerekeivel, a kérdés már csak az, hogy ez a kapcsolattartás milyen intenzív, milyen békés, mennyire feszültségekkel terhelt... Ha azt szeretnénk, hogy a lehetőségekhez képest legjobban alakuljanak a dolgok, akkor a következőkre érdemes odafigyelni: 

1. Nézzük át a tanév rendjét és tervezzük meg, ki mikor lesz a gyerekekkel!

 A legjobb, ha közösen ülünk le, nagyobb gyerekek esetén őket is bevonva, és úgy tervezzük meg, kinek milyen hosszú hétvége, szünidő jut, illetve ha iskolába, illetve különórára, edzésre, fejlesztésre kell vinni a gyereket, azt hogyan oldjuk meg. Főleg frissen elváltaknál vagy külön költözötteknél szokatlan problémák ezek, és rengeteg feszültséget generálhat, ha nincs pontos menetrend, illetve az egyik vagy másik szülő random rálőcsöli a gyereket az expartnerére, mert épp közbejött neki valami. 

Ha összekötjük a google naptárainkat, akkor könnyebben koordinálható minden, és nem kell állandóan egymást hívogatni, illetve sokkal nehezebb megfeledkezni is dolgokról. Nyilván úgy kössük össze a naptárainkat, hogy csak azt lássa a másik, ami tényleg rá tartozik, tehát a randijainkba ne legyen betekintése.

2. Vonjuk be a nem a gyerekekkel élő szülőt is a tanárokkal való kapcsolattartásba!

Nyilván annyira, amennyire lehetséges, és amennyire hasznos... A tanárokkal az esetek 90%-ában az anyák tartják a kapcsolatot, ami nem biztos, hogy annyira szerencsés. Ez még házasságban élőknél is így van, abból a fals feltételezésből kiindulva, hogy ez is a nő feladata...

Pedig sokkal kiegyensúlyozottabb, ha mindkét szülő kiveszi a részét a szülői értekezletek és fogadóórák világából, az ilyen helyzetekben az apák mindig más perspektívát jelentenek és ez például a feszültséget is oldhatja. Arról nem is beszélve, hogy az apák is képben maradnak, sokkal tájékozottabban foglalkozhatnak a gyerekeikkel, nem érzik majd úgy, hogy ki vannak zárva valamiből.

3. Tervezzük meg gondosan a szünidőket!

Van, ahol a bíróság részletesen rendelkezik erről, de a valóság persze mindent felülírhat. Ugyanakkor a gyerekek számára rendkívül fontos, hogy amire számítanak, amire hónapokig várnak, az meg is valósuljon (nyilván abban az esetben, ha ez emberileg lehetséges). Ne mondjunk le semmilyen vakációt könnyelműen, és főleg ne tegyük ezt az utolsó pillanatban! Hacsak nem vagyunk betegek, vagy nem kockáztatjuk a munkánk elvesztését, ragaszkodjunk az előre megbeszélt családi programhoz. Nem biztos, hogy lesz kedvünk hozzá, de ez nem is rólunk szól. Jó esetben persze, ha szeretjük a gyerekeinket, élvezni fogjuk, még ha nagyon fárasztóak is.

Ha az exünkkel nagy a feszültség, abba a hibába viszont ne essünk bele, hogy együtt megyünk nyaralni. Kivételes esetekben ez működhet, de általában nem kellemes, viszont ha egyszer elkezdjük ezt a szokást, a gyerekek nem akarnak majd engedni belőle. Ha az exet nagyon elidegenítettük a gyerekektől, lehet, hogy ők nem akarnak majd nélkülünk vele nyaralni... Tehát amennyire lehet, engedjük el a gyerekeket szünidőre az apjukkal / anyjukkal, akár az új partner bevonásával is. És ne féltékenykedjünk rájuk, ha jól érzik magukat!

4. Vegyük figyelembe az életkori / körülményekbeli változásokat!

Minden új tanév más korú gyerekekről szól, ezért másképp is kell hozzájuk viszonyulnunk. Lehet, hogy eddig kísérgetni kellett őket, most meg már nem. Meg kell állapodnunk arról, hogy mit engedünk már nekik, és mi az, ami még túl korai. Ha nagyon mást gondolunk erről, az hatalmas vitákhoz vezethet. (Házasságon belül is, persze.)

Lehet, hogy új iskolába kerültek, új különórákra kezdenek járni, vagy éppen mi költöztünk máshová: ne vegyük készpénznek az eddigi gyakorlatot, legyünk mindig nyitottak az újratárgyalásra! És ha az exünk új partnere is felajánlja a segítségét, mondjuk abban, hogy x-ből y-ba elviszi a srácokat, akkor ne legyünk automatikusan elutasítóak. Más kérdés, ha úgy ítéljük, hogy nem tartja tiszteletben a szabályainkat vagy a gyerekeket ellenünk hangolja, de csak azért, mert az exünk új partnere, még nem kell utálnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr3817921159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása