Egyedülálló Szülők

Milyen a tipikus válás utáni első kapcsolat?

2022. február 03. - SingleParent

Ahogy már az előző posztban is szó volt róla, érdemes nagyon körültekintőnek lenni a válás utáni randizással, főleg, ha hamar vágunk bele. Minél tovább tartott a házasságunk, illetve minél kevésbé vagyunk túl a gyászidőszakon, annál inkább.

ujra.jpg

Aki évekig készült arra, hogy elválik és már semmit nem érez az exe iránt, az valószínűleg megkönnyebbül a válás kimondásától vagy csak attól, ha végre sikerült elköltöznie a közös otthonból. Vagyis nagyon sokfélék lehetnek a forgatókönyvek: egyesek számára a házasság érzelmi része már a válás kimondása előtt évekkel befejeződött, mások meg a válás után is évekig küszködnek.

Éppen ezért nehéz általánosságban megfogalmazni, milyen a tipikus válás utáni első kapcsolat, de átlagban azért azt mondhatjuk, hogy elég rövid, mindössze pár hónapig tart. (Claudia Brumbaugh felmérése szerint az általa vizsgált 264 elvált ember 93 százalékának lett új kapcsolata, és ezek átlagosan két hónapig tartottak.)

Hogy a kapcsolat kezdetét honnan számítjuk, azon persze lehet vitatkozni, ha online ismerkedés, akkor talán a levelezés komolyabbra fordulásától, ha offline, akkor még nehezebb meghúzni a határokat. De nagy a valószínűsége, hogy nem jelennek meg mélyebb érzelmek, vagy maximum egyoldalúan, és a szakítás után ezeket az érzelmeket azért elég gyorsan át lehet irányítani valaki másra.

Egy nebraskai kutatás például arra volt kíváncsi, hogy miként alakult az általuk kérdezett elvált anyák szerelmi élete a válásuk utáni első két évben: 46 százalékuk egy partnerrel randizott ez alatt az idő alatt, 21 százalék többel is, 18 százalék párhuzamosan is találkozgatott több emberrel, 15 százalék életében pedig egyáltalán nem tűnt fel új partner. Persze ebből a pár számadatból nem derül ki, hogy ki milyen komolyan és mennyi ideig találkozgatott másokkal, de az látszik, hogy legalábbis Nebraskában az elvált anyák igen aktívak lehetnek a randipiacon.

Maga a tény tehát, hogy valaki elvált és gyereke van, nem tűnik akadálynak, bár azok az anyák, akik egyedül nevelik a gyerekeiket, azért nehezebben találnak komoly partnert, mint azok, akik osztoznak a gyermekfelügyeleten. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen aki 2 szülő helyett végez el gyakorlatilag mindent, annak se ideje, se energiája nem nagyon marad a randizásra, kivéve, ha olyan a munkája, anyagi helyzete, családi háttere, hogy a gyerekek nem emésztik fel minden idejét. 12 év alatti gyerekek esetében a rugalmas munkaidő, a gyerekfelvigyázásban igénybe vehető akár családi, akár fizetős segítség alapvető jelentőséggel bír.

Persze az is igaz, hogy az átlagban 2 hónapos válás utáni első kapcsolat nem tűnik túlságosan biztatónak, főleg a nők számára, akiket nagyobb eséllyel visel meg egy rövid lelkesedésből és gyors kiábrándulásból álló kapcsolati dinamika. Ha az ember még nagyon érzékeny emocionálisan, akkor ez a fajta sebtapasz nem lesz ideális. Persze, jót tesz, ha újra kívánatosnak érzik magukat, ha újra flörtölnek, csókolóznak, és ne feledkezzünk meg arról sem, mennyire felszabadító lehet a szex is, főleg, ha az ember a házassága utolsó időszakában már egyáltalán nem élt házaséletet, vagy élt, de az is pocsék volt esetleg.

Viszont az a tény, hogy újra kudarc a vége, igen kellemetlen lehet, és megerősíthet abban a hitben, hogy nem vagyunk szerethetők, nem vagyunk elég vonzók vagy mindenki ki akar használni. A férfiak egy rövid liezont nem kihasználásként fognak megélni (legalábbis a legtöbbjük), sőt, általában ők azok, akik inkább szakítanak, mielőtt kialakulhatna valami komolyabb, vagy azért, mert félnek az elköteleződéstől, ki akarják tombolni magukat, vagy azért, mert a nagy szerelmet keresik, és ha az nem üt be, akkor szívfájdalom nélkül tovább is állnak. Van egy csomó érzelmileg labilis állapotban lévő elvált férfi is persze, aki igazából halogató üzemmódra áll be és csak akkor van egy-két kalandja, ha egy nő hajt rá, különben elvan, mint a befőtt.

Nem érdemes tehát meglepődni azon, ha az első kapcsolatok rövidek, bár amíg hozzá nem szokunk ahhoz, hogy a randizás világa mennyire kiszámíthatatlan, kaphatunk komoly sebeket is. Vagyis tényleg csak akkor vigyünk bele érzelmeket, ha elég stabilak vagyunk ahhoz, hogy elviseljünk egy hirtelen, és számunkra ok nélkülinek tűnő szakítást.

Olyanok is akadnak persze, akiket már vár valaki, és pontosan tudják, kivel folytatják válás után: ezek a kapcsolatok általában tovább tartanak, bár az is igaz, hogy gyakran előfordul, hogy amint egy alternatív partner hivatalossá válik, megszűnik a varázsa és pár hónapon belül annak is szakítás lesz a vége.

Az az egy biztos, hogy a válás utáni pártalálás nem egyszerű műfaj, de egyáltalán nem reménytelen, csak rengeteg türelem és kitartás, illetve érzelmi stabilitás kell hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr7016825182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2022.02.03. 19:58:05

Érdekes módon nekem válás után 1 hónappal jövő kapcsolatból házasság és 2 gyerek lett, és lassan 11 éve tart.
Miközben a válást nem én szerettem volna, és amikor kiderült, hogy vége a hazasságomnak, 1 hónap alatt elittam egy havi fizetést kb.

Szóval szerintem kutya harapást szőrével,legjobb gyász az új kapcsolat, meg ha esetleg nem is életre szóló lesz. Mert ekkor tudja az ember. Hogy van más, és akár jobb is.

semmi hatalmat senkinek 2022.02.04. 10:09:22

@AlexAston: Nézd, ez azért - az egyén lelki alkatán túl - nagyban függ attól is - ,hogy mi vezetett a válásig. Ha az ember agyát többször átvágták, akkor simán beletelhet évekbe is, mire újra meg tud bízni egy (új) partnerben.

bordon 2022.02.04. 22:12:27

@semmi hatalmat senkinek: Igen, ez személyiségfüggő és attól is függ, hogy milyen tapasztalatai vannak az illetőnek. Ha előzőleg, akár gyermekkorától a válással végetérő kapcsolatáig el volt nyomva, le volt rombolva az önbizalma, nem lehetett saját akarta, mindig alkalmazkodnia kellett a domináns félhez, fel kellett áldoznia a saját céljait, alárendelődni valakinek (szülő, testvér, iskola, barátoknak nevezett energiavámpírok, munkahely, főnök, férj, feleség), akkor egy válás után esetleg pont az hozhat felfrissülést, ha egyedül lehet végre az ember és meghatározhatja, hogy milyen életet akar élni, mi teszi boldoggá, mit mulasztott el megadni magának eddig.

Van, aki kapcsolatból kapcsolatba rohan, mert azt hiszi a másik majd boldogabbá teszi, mint az előző. Néha nem ártana lassítani. Persze ha jön egy új és megfelelő, nem kell elzárkózni előle. Nem kell gyászolni a nagy semmit, a szabadulást egy rossz kapcsolatból, mert a válás gyakran szabadulás. Ez a legfontosabb: belátni, hogy az, hogy vége van a réginek, az nem tragédia, hanem szabadulás. Mint amikor az ember leteszi a cigit vagy alkoholt. Ha úgy gondol a szenvedélybeteségére, mint jó dologra, amit most elvesztett, akkor boldogtalan lesz az új, tiszta életében.
süti beállítások módosítása