Egyedülálló Szülők

Fiatal nagyszülők a randipiacon

Gondolatok az Apatigris című sorozat kapcsán

2021. április 01. - SingleParent

Nézem az RTL Apatigris című sorozatának második évadát és erről eszembe jutott, hogy nem csak aktív szülők kavarognak a randioldalakon, hanem aktív nagyszülők is. Sőt, attól, hogy egyesek huszonévesen vállaltak gyereket, mások meg csak kései harmincasként vagy korai negyvenesként, simán előfordul, hogy ugyanabban a korosztályban az egyik partner még ovis gyerekekkel küszködik, a másik meg az unokáját sétáltatja babakocsiban.

apatigris.jpg

A sorozatban az 55 éves Péter keres magának partnert, ő annyiban különleges, hogy még a három lánya miatt is folyton extra apai feladatokat kell ellátnia, pedig azok már felnőttek, ugyanakkor van egy kisunokája (szintén lány), akit szintén előszeretettel pesztrál és cipel mindenhová.

Van valami zsigeri idegenkedés a sorozatkészítőkben a randiappok ellen, de én még olyat nem nagyon láttam, hogy az online ismerkedést pozitív színben tüntetnék fel: az Apatigris sem kivétel. A képernyőn az így létrejött randik mindig szörnyen sülnek el és a delikvenseknek elmegy a kedve az egésztől, amivel az alkotók azt akarják elhitetni velünk, hogy élőben az igazi: ismerősökön, szomszédokon, véletleneken keresztül születnek az igazi kapcsolatok. Na meg a munkahelyeken. Főleg persze akkor, ha forgatókönyvíró úgy akarja. (A kilencvenes években még be lehetett mutatni romantikusan a netes ismerkedést, ma már nem?)

Visszatérve a nagyszülőkre: manapság már minden további nélkül találhatunk olyan nagyszülőket, akik negyvenesként, ötvenesként, vagy éppen hatvan pluszosként online keresnek partnert. (A családomban is akad negyvenes nagymama, aki csak nemrég fedezte fel a randizás világát.) Ha az illető nagyszülő igencsak aktív szerepet vállal az unokája vagy unokái életében, ismerkedés során a szülőkhöz hasonló problémákkal fog szembeülni. Igaz, azért általában rugalmasabb tud lenni, mert jó esetben csak besegít, de nem ő neveli a gyerekeket.

A filmbéli Pétert egyébként feszélyezi, hogy már nagyapa, ettől mindjárt idősebbnek érzi magát, illetve attól fél, hogy a hölgyek számára kevésbé lesz vonzó. Biztos minden szülőnek nagy lépés, ha hirtelen ezt a szerepet osztja rá az élet, vagyis a gyereke, de ettől alapvetően nem lesz kevésbé vonzó vagy kapós... Ráadásul megvan az az előnye, hogy egy nagyszülő büszkélkedhet azzal, mennyire sikeresen nevelt fel egy-két vagy akár több gyereket, milyen jól elindította őket az életben, és lám, most már a babázás kellemesebb része marad rá.

Az előítéletekkel azonban nagyon nehéz megküzdeni. Nemrég olvastam valakitől a Facebook-on, hogy a 45 fölötti nők már csak unokázni készülnek és elhagyják magukat, amin eléggé megdöbbentem, mert nem ezt tapasztalom. Ahogy manapság mondani szokás, az ötven az új harminc... Ha ebben van is némi túlzás, azt azért mindenképpen érdemes elmondani, hogy szerencsére egyre több középkorú, sőt idősebb nő (és persze férfi is) tartja jól magát, akar még rengeteg mindent megélni, és az unokák miatt sem érzi úgy, hogy le kellene mondania az ellenkező nem társaságáról.

Talán maga a járvány is sokakat ébreszt rá arra, hogy mennyi mindent szeretnének még kipróbálni, ha végre túl lesznek ezen az egészen. Addig is ott az online ismerkedés, amely lehet ugyanolyan romantikus, mint bármely véletlenszerű egymásba botlás.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr2416487370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása