Egyedülálló Szülők

Mikor a kamasz gyerekeid megtudják, hogy új partnered van…

2024. július 18. - SingleParent

Ha egyedülálló szülő vagy, aki együtt él a gyerekével vagy gyerekeivel, valószínűleg nem nagyon fogod tudni elrejteni előle, ha igazán komolynak ígérkező kapcsolatod kezdődik. Ha csak hébe-hóba levelezel, csetelsz, telefonálsz valakivel, az fel se tűnik. De ha szinte állandóan kapcsolatban vagy az új partnereddel, érkeznek az értesítések, látszik rajtad, hogy mennyire izgulsz, mennyire boldog vagy, mennyire megváltoztál, akkor nem okozol majd nagy meglepetést, ha bevallod a dolgot.

tini_u_jpa_r.jpg

Van az a fajta szerelmi történet, ami nagyon gyorsan szökken szárba, és hirtelen elég sok energiádat emészti fel, de rengeteg energiát ad is… Viszont a kamasz számára ez tűnhet kicsit ijesztőnek is. Főleg, mert kezdesz új viselkedni, mint egy igazi kamasz, amitől ő esetleg elbizonytalanodhat. Hosszú randik, a szokásosnál kevesebb figyelem az ő dolgai iránt (letagadhatjuk, de egy kezdődő szerelemnél felnőttként is el tudjuk veszteni egy kicsit az eszünket), üveges tekintet, révedezés, sebtében bezárt levelezés vagy cset, hogy a gyerek ne lássa, mit írunk.

Amennyiben a válásunk/ szakításunk még elég friss és a kamasz nem szokott ahhoz hozzá, hogy felbukkanhatnak partnerek az életünkben, a sokk elég nagy lehet. Megkönnyíti a helyzetet, ha a másik szülő már rendelkezik partnerrel és a gyerek már nem reménykedik visszarendeződésben. De akkor is rengeteg kérdés vetődhet fel benne.

Egy erősnek induló kapcsolat láttán például az mindenképpen, hogy az új partner nevelőapa vagy -anya szerepben lesz-e, hogy tervben van-e egyáltalán, hogy a felnőttek egyszer majd össze akarnak költözni és ha igen, akkor ki menne kihez, illetve van-e apa/ anya partnerének is gyereke is azzal mit kellene kezdeni.

Egy ilyen erős kapcsolatnál gyakorlatilag nem opció, ami egy lazább esetén: hogy a családot teljesen kihagyjuk belőle. Legalább olyan szinten be kell őket avatnunk, hogy lássák, kiért vagyunk annyira oda. De ne várjuk el, hogy azonnal el fogják őt fogadni, csak, mert nekünk fontos vagy kedves. Olykor a gyerekek, főleg a kamaszok sokáig ellenségesek, vagy csak megjátsszák a közömböst. És annak ellenére érezhetik úgy, hogy megcsaljuk az apjukat/ anyjukat, hogy már régen nem is vagyunk együtt.

A legjobb az új kapcsolatot lehetőségként értelmezni: az új ismerősök olyasmit hozhatnak az életünkbe, ami eddig eszünkbe se jutott. Közös programok, utazás, tehetségek kibontakoztatása, szokatlan ismeretek, olyan környezeti hatások, amelyek eddig nem voltak elérhetőek számunkra. Ha a gyerekeink hasonló korúak, adjunk lehetőséget arra, hogy összebarátkozzanak, de ne erőltessük, és főleg ne várjuk el, hogy működni fog. Nem kötelező testvért vagy akár havert látni egy idegen gyerekben csak azért, mert a szülők történetesen egymásba szerettek.

Kamasz gyereke válogatja, de vannak, akik nem nézik jó szemmel, hogy a szüleik egyáltalán gondolnak párválasztásra, nőként/ férfiként való létezésre.

Lehetnek éppen féltékenyek is, nem csak azért, mert így kevesebb figyelmet kapnak majd (egy ideig), hanem például azért, mert nekik még nincs partnerük. Úgy érezhetik, hogy apa/ anya beelőzte őket.

Az is idegesítheti őket, ha az új partner fia/ lánya sikeresebb, népszerűbb, mint ők, esetleg neki már van barátja vagy barátnője, míg nekik nincs. Olykor egész kicsi, felnőtt szemmel jelentéktelen dolgokon múlik, hogy két kamasz szimpatizál-e egymással: fiúknál például az, hogy ki milyen játékokat szeret, elképesztő fontos tényező, mert a bizonyos játékok iránti lojalitás olykor erősebb, mint az, hogy ki milyen focicsapatnak drukkol.

Nem nagyon lesz esélyünk megérteni, mit tartanak fontosnak egymásban és mi felett siklanak el… Lehet, hogy a frizura, a testalkat, a ruházatuk jellege, a játékkonzol több információt jelent számunkra, mint bárki gondolná. De ha jól neveltük őket, azért hosszú távon mégiscsak az emberi minőség lesz a mérvadó. Ha az új partner és a gyerekek nyitott szívvel, kedvesen viszonyulnak egymáshoz, akkor lehet ez egy (illetve több) csodálatos barátság kezdete. De ehhez valóban az kell, hogy minden érintett jóindulattal és őszintén forduljon oda a többiekhez. Ha szeretnek bennünket és a javunkat akarják, akkor nagyobb esély lesz arra, hogy elfogadják az új helyzetet, akár még örülni is tudnak az örömünknek. De hogy nem egyszerű eddig eljutni, az biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr4318449273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása