Egyedülálló Szülők

A leggyakoribb veszélyforrások a válás utáni randizás kapcsán

2022. július 28. - SingleParent

Válás vagy szakítás után sokan hagynak fel egy ideig az ismerkedéssel... Mások azonnal belevetik magukat a sűrűjébe, bár érzelmileg valószínűleg nincsenek felkészülve arra, ami ott várja őket. Mivel nincs két egyforma ember, nem lehet tudni, kinek mi tesz igazán jót. Olykor nem árt egy kicsit kitombolni magunkat, még ha közben újabb sebeket szerzünk is. Csak legyünk rá felkészülve, hogy nem lesz egyszerű azokat sem feldolgozni.

 randivalasutan.jpg

,Ha már elszántuk magunkat a randizás újrakezdésére, érdemes figyelni bizonyos veszélyforrásokra és felvértezni magunkat ellenük. Jobb, ha nem mit sem sejtve, naivan kezdünk bele az egészbe.

1. Túl gyorsan beleesünk valakibe, aki csak alkalmi szexet akar tőlünk

 Ez a veszély főleg a nőket fenyegeti, akik ilyenkor nagyon sebezhetőek és érzelmi támogatásra vágynak, amit a kalandozó férfiak nagyon is jól tudnak és nagyszerűen ki is használnak. De megtörténhet ilyesmi férfiakkal is, csak kicsit ritkábban.

Mivel az alkalmi szexet inkább a férfiak élvezik, ők hajlamosabbak mindenfélét összehordani, ami azt a benyomást kelti a nőben, hogy valami tartósabbra vágynak, és mikor megkapták, amit szerettek volna, felszívódnak. Mivel ez nagyon fájdalmas, főleg, ha a válásunk is az elhagyatottság élményével kapcsolatos, legyünk óvatosak azokkal, akik túl hamar túl sokat ígérnek. Azok a pasik, akik eleve vállalják, hogy csak a szexre hajtanak, sokkal kevésbé veszélyesek.

2. Meggondolatlanul bocsátkozunk erotikus kalandokba

Ennek egészségügyi és érzelmi veszélyei egyaránt lehetnek. Ha nem védekezünk megfelelően (és azt azért tudjuk, hogy a magyarok nem igazán veszik komolyan a védekezést), akkor kisebb-nagyobb nemi betegségeket kaphatunk el, de a nők számára ott a nem kívánt terhesség veszélye is, és ki szeretne egy válás után, esetleg több gyereket nevelve még egy terhességet is valami random partnertől?

De érzelmileg is megviselhet, ha olyanokkal fekszünk le, akikhez semmi közünk, vagy akiket nem is igazán kívánunk, csak azt érezzük, hogy muszáj tennünk valamit, mert felrobbanunk...

Azért hallottam már olyanokról, akik 1-2 év vadulás után behúzták a kéziféket és akkor kerestek maguknak állandó partnert, de ezt azért nem mindenki vészeli át ilyen jól. 

3. Olyan partnert találunk, aki ki akar használni

Gondolhatunk itt akár anyagi visszaélésekre is: ha nem vagyunk éppen nincstelenek, akkor megtalálhatnak mindenféle profi szélhámosok is, de nem is kell, hogy valaki kifejezetten szélhámos legyen, elég, ha egyszerűen azért akar velünk összejönni, mert ez anyagi / státuszbeli előnyökkel jár a számára, és nem azért, mert valóban érez irántunk valamit.

De a kihasználás lehet elsősorban érzelmi jellegű is: az illető narcisztikus például, és olyan mérgező kapcsolati formát alakít ki velünk, amelyből csak ő fog profitálni. Mivel pont a narcisztikus emberek képesek a legelbűvölőbben viselkedni egy udvarlás idején, nagyon nehéz nekik ellenállni. 

4. A kezdeti kudarcok után úgy magunkba zárkózunk, hogy soha többé nem randizunk

Sajnos ez is elég gyakori: ha a válás már eleve megtépázta az ember idegeit, ha az önbecsülése romokban hever, erre már rátesz néhány lapáttal néhány balul sikerült ismerkedés, és ebből kialakul egy teljes elzárkózás, amely évekig tarthat... Ilyet is láttam már nem egyet, érdekes módon inkább férfiaknál. Negyvenes, korai ötvenes pasik, és évek óta nem volt nő az életükben. De biztos nők között is bőven akadnak példák. 

5. A gyerekeinkre hivatkozva halasztgatjuk az ismerkedést, míg kifutunk az időből

 Lehet, hogy azzal áltatjuk magunkat, hogy mi keresgélünk, de tulajdonképpen szabotáljuk az egészet, és alig-alig jutunk el konkrét találkozásokig, azokat meg nem követi folytatás. Mivel a gyerekekkel úgyis rengeteget kell foglalkozni, és érzelmi igényeinket részben ki is elégítik, rájuk hivatkozva sokáig húzhatjuk ezt az életszakaszt. De egyszer csak ott tartunk, hogy ők már inkább másokkal mennek ide-oda, mi meg egyedül maradtunk. Persze még ilyenkor sem késő elkezdeni ismerkedni, csak ne a gyerekeket okoljuk, ha magányosnak érezzük magunkat.

6. Jobb formába akarjuk hozni magunkat, mielőtt ismerkedni kezdenénk

 Ezzel elvileg semmi gond, gyakorlatilag viszont ezt is használhatjuk kifogásként arra, hogy soha ne kezdjünk komolyabban randizni. Ez inkább a nőkre jellemző egyébként: olyan elégedetlenek a testükkel, hogy azt hiszik, nem elég jók ahhoz, hogy újrakezdjék az ismerkedést, és ha elég maximalisták, akkor soha nem is fogják eléggé formában érezni magukat.

7. Hagyjuk magunkat lebeszélni az egészről, mert mások szerint úgysincs esélyünk

Sokaknak szúrhatja a szemét, ha újra a saját boldogságunkkal szeretnénk foglalkozni, kritizálhatnak a gyerekeink, a szüleink, a rokonaink, a barátaink, mindig vannak jóakarók... Ha a kisebb ellenállás irányába megyünk és senkivel nem akarunk konfliktust, akkor lehet, hogy tényleg nem fogunk ismerkedni és meggyőzzük magunkat arról, hogy így a legjobb.

8. Hagyjuk magunkat rábeszélni, pedig nincs kedvünk hozzá

 Az is lehet, hogy nagyszerűen megvagyunk magunkban, illetve a gyerekeinkkel, és tényleg nem vágyunk partnerre. Ez is teljesen oké, amennyiben így érezzük. Akkor viszont ne hagyjuk, hogy túlbuzgó barátnők belerángassanak dolgokba, mert szerintük randiznunk kéne. 

9. Az exünkkel versenyzünk abban, hogy kinek lesz klasszabb új partnere

 Ha az ex eleve azért lépett le, mert volt már más az életében és azzal együtt is maradt, akkor nyilván lehet az a reakció erre, hogy akkor én is megmutatom, kit tudok felcsípni... Főleg akkor piszkálja az elvált férj/feleség csőrét az új partner, ha az valamilyen (vagy sok) szempontból jobb fogásnak tűnik, mint ő maga. Fiatalabb, csinosabb, gazdagabb, okosabb, sikeresebb, és így tovább. 

De úgy partnert találni, hogy közben az exünkön jár az eszünk, és hogy ő mit csinál a saját partnerével, nem igazán működőképes és főleg nem fair a potenciális partnerekkel szemben.

10. Az exünkhöz mérünk mindenkit, mert még őt szeretjük

 Ha nem tudjuk feldolgozni, hogy a volt férjünkkel/feleségünkkel vége, akkor képtelenek leszünk normális kapcsolatra valaki mással. Mégiscsak elváltunk valamiért, vagy azért, mert neki nem kellünk már, vagy azért, mert olyasmit tettünk, amit nem tudott megbocsátani, ezer oka lehet, de a lényeg, hogy el kell tudnunk engedni ahhoz, hogy új életet kezdhessünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr817887871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása