Egyedülálló Szülők

Mire figyeljünk, ha elvált apával randizunk

2021. október 28. - SingleParent

Attól függően, hogy mi magunk is elvált szülők vagyunk-e, biztosan másképp fogunk tekinteni azon elvált férfiakra, akiknek van gyerekük, mint akiknek nincs, és ha van gyerekünk, valószínűleg reálisabban látjuk majd a potenciális problémákat és lehetőségeket. De ha történetesen nem szingli szülőként készülünk egyedülálló apákkal randizni, akkor is érdemes pár dologra különösen odafigyelni. 

apa_randi.jpg

1. Vajon kimondták-e a válást vagy még nem? Esetleg el se kezdődött a procedúra?

Nem lennék olyan radikális, hogy azt mondjam, csak akkor randizzunk férfiakkal, ha már túl vannak a váláson, hiszen sok házaspár még 20 évvel a szétköltözés után se válik el papíron... És ez a gyakorlat nem most kezdődött. Olykor adminisztratív okai vannak annak, hogy nem intézték el a szétválás hivatalos részét, ez még messze nem jelenti azt, hogy a feleség bármit is akarna tőlük vagy ők ne szakadtak volna le teljesen az exükről.

De adódhatnak olyan helyzet is, hogy a házasság még nem ment teljesen tönkre, egyik vagy másik fél reménykedik, és ebben az esetben nagyon megsínyli az a harmadik ember, aki mit sem sejtve belegyalogol ebbe a katyvaszba. Arra tehát mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy ne legyenek kétértelműségek. Persze a legegyszerűbb, ha már kimondott válás után kezdünk kavarni, de az élet olykor ennél bonyolultabb. 

2. Milyen a kapcsolata a gyerekeivel, mennyi időt tölt velük, jó apa-e?

 Előfordulhat minden. Lehet, hogy van gyereke ugyan, de már baba korában lemondott róla és egyáltalán nem foglalkozik vele. (Olykor ezzel nincs semmi gond, mert az anya is így akarta, de azért érdemes odafigyelni egy ilyen történetre.) Lehet, hogy tartja ugyan a kapcsolatot a gyerekével, de soha nem élt vele együtt, és nincs igazán nagy érzelmi kötelék köztük. Olyan is van, aki az exén áll bosszút azzal, hogy a gyerekeit nem látogatja, vagy éppen terrorizálja az exét...

Léteznek csodálatos apák, akik mindent félretesznek, ha a gyerekeikről van szó (igen, az új barátnőt is, és ez lehet, hogy nagyon bosszantó), meg olyanok, akik egyik héten ráérnek, mert akkor az anyánál van a gyerek, a másik héten meg nem randiznak... De az sem kizárt, hogy a pasi az új barátnőre akarja lőcsölni a gyerekeit, mert egy nő úgyis jobban ért az ilyen dolgokhoz... Még az ismerkedés elején érdemes ezeket a részleteket kideríteni, hogy ne érjen bennünket nagy meglepetés. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha mi még mindenképp szeretnénk gyereket, az illető férfi nem zárkózik-e el teljesen a témától.

Ha pedig egyedül neveli a gyerekét, gyerekeit és komolyan gondoljuk a kapcsolatot, gondoljuk át, képesek lennénk-e más gyerekeit a sajátunkként szeretni? Nem mindenkinek megy ez...

3. Hogyan viszonyul a mi családunkhoz?

Ha nekünk is vannak gyerekeink, és azt akarjuk, hogy kapcsolata is legyen velük, miként alakul ez a történet? Szimpatizálnak-e egymással, vagy ki nem állhatják egymást? Mit kezd az ő gyereke a miénkkel? Mit kezd az exünkkel? Egyáltalán kell-e találkozniuk, vagy ezt simán elkerülhetjük? Nem muszáj patchwork családot alkotnunk, megelégedhetünk a sima együttjárással is...

4. Milyen a pasi kapcsolata az exével vagy exeivel?

Lehet több exfelesége is, illetve szinte biztos, hogy van több exbarátnője. Ha régebben vált el, akkor az utóbbiak is szerepet játszhatnak az életében. De a legmeghatározóbb az a nő lesz, akivel közös gyereke van (esetleg nők és közös gyerekek). Hogyan beszél a volt feleségről, mennyire ápol vele normális kapcsolatot, tudnak-e barátként, partnerként együttműködni? Van-e az exnek stabil párkapcsolata, szokott-e a volt férjéhez fordulni ügyes-bajos dolgaiban, úgy viselkedik-e még, mint akinek előjogai vannak? Ha még sokszor találkoznak, és a gyerekek miatt vannak közös programok is, vajon hogy viselkedik az exfeleség velünk? Szimpatizál-e, elfogad, partnernek tekint, vagy betolakodónak?

5.  Mi a helyzet az anyósjelölttel?

Egyes férfiak válás után jobban támaszkodnak az édesanyjukra, mások ettől függetlenül is nagyon kötődnek hozzá. Attól függően, hogy az anyuka mennyire kedvelte a menyét, láthat bennünk gonosz csábítót, vagy rendes kislányt, aki végre kezelésbe veszi a fiacskáját és főz, mos, takarít rá, ahogy illik. Épp a minap hallottam egy olyan anyósról, aki a második menyét annyira megszerette, hogy még akkor is ő maradt a kedvence, amikor az elhagyta a fiát, az első menyét viszont ki nem állhatta egész életében. 

Vagyis mindenképpen figyeljünk az anyósjelöltünkre (még ha nincs is szó házasságról). Persze az apósjelölt szimpátiája sem lényegtelen, de a fiúkra általában az anyjuk gyakorol nagyobb befolyást, az öregurakat meg általában sokkal könnyebb fiatal nőként megbékíteni, mint a partnerünk édesanyját. (Nyilván léteznek mogorva apósok és tündéri anyósok is.)

6. Mennyire vagyunk képesek osztozni a figyelmen és energián?

 Arra azért szinte biztosan számíthatunk, hogy egy elvált férfitól, akinek gyereke is van, nem kapunk osztatlan figyelmet. Nem alakul majd mindig úgy az élet, ahogy mi szeretnénk, korlátok között fog működni a kapcsolatunk. Lehet, hogy bizonyos terveink egyik pillanatról a másikra dugába dőlnek. Anyagilag sem ugyanolyan a helyzet, mint egy szingli pasi esetében, hiszen egyrészt ott a gyerektartás, másrészt normális férfiak ezen felül is vesznek ezt-azt a gyerekeiknek. Lehet, hogy így nem marad pénz a nyaralásra, vagy nem lesz wellness hétvége. Ha mi magunk gyermektelenek vagyunk, akkor ez sokkoló lehet, főleg, ha nem gondoljuk át jó előre.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr2516737710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.10.29. 21:46:16

hát, ha "elvált", akkor bizonyára kimondták már a válást :)
amúgy meg, ha Te ezt mind végiggondolod, egyedül maradsz, az tuti
(ami persz nem biztos, hogy baj)

2021.10.30. 08:33:28

Huh, posztoló azért ezen az íráson nem kicsit fennakadt a szemem. Már csak azért is mert én is elvált vagyok, így gyermekem apja is az (papíron is, ezért hívják elváltnak). Nagyon...számítónak és patikamérlegen kimértnek hangzanak ezek a jótanácsok...khm...ilyet és így csak az tud leírni, akinek nincs gyereke és az egész világ őkörülötte forog.
Igen, az elvált, gyermek apjaként létező férfiaknak ahogy az elvált, gyermekkel létező nőknek is - jobb esetben, ha mentálisan épek - akkor a saját gyermekünk érzelmi, lelki és fizikai jóléte a legfontosabb. Ezt jó ha minden médián, agyonképzett, öntudatos, elkényeztetett huszonéves lány a fejébe veri.
Ideig óráig talán elterelitek az elvált apák figyelmét, a testetekkel, szexel, meg az érzelmi zsarolásokkal, de a mentálisan erős elvált apáknál ez csak pár hónap. Aki meg még tudatos is és ismeri már ezeket a libusos hisztiket (állandó figyelem elvárás, konfliktusok szítása a gyermek és az apja között, vagy az egész család között) az nem fog sokáig "megfelelni" ezeknek az elvárásoknak amiket leírtál.
A legcsodálatosabb dolog ha egy gyermek megbízik benned és megszeret, akkor is, ha az gyerek adott esetben más nőtől született. Nem kell a pótanyát játszani, meg előadni az ősanya szerepet az elvált apának. Csak legyél őszinte és korrekt a gyerekével, akkor is, ha adott esetben nem tudsz vele mit kezdeni. A gyerekek vevőkéi nagyon érzékenyek, átlátnak a színészkedésen. Minden gyerek és mindig. Ezért (is) csodálatosak.
Ha jó a kapcsolat a gyerek és az elvált szülők között, akkor nem kéne konfliktusokat szítani azzal, hogy beleköpsz ebbe és kevered a sz@rt csak, hogy te, meg az öntudatos, világmegváltó lényed legyen a középpontban.

Zsuzsi25 2021.10.30. 15:43:27

Ha elvalt apával randizunk????
Főleg arra figyeljünk, hogy ne randizzunk vele!

AlexAston 2021.10.30. 20:57:16

Mindezt mondja egy elvált nő?
Azért váltak el, mert ők nem jöttek ki. E mögé többet gondolni teljesen felesleges, de nem baj, mert legalább az elvált férfi nem randizik feleslegesen az ilyen agyhalott, örök szingli nőkkel.

GyMasa 2021.10.31. 14:49:25

1.
Szerintem, aki 20 év után sem képes elmenni arra a 2 tárgyalásra otthon, ami a közös megegyezéshez kell, annak valami nagyon nagy problémája van.
Én nem látok semmiféle okot, ami ezt indokolná.

Ha pedig még "nem ment teljesen tönkre", akkor:
- A férfi még nem tudja, hogy mit akar, szóval, lehet nem kellene erőltetni egy olyan kapcsolatot, mert nem biztos, hogy jóra vezet
- Apuci csak új csajokra hajt, hiszen mondani bármit lehet.
- Ha csak az egyik fél akar kilépni, akkor viszont a mésik fél vérmérsékletétől függően valóban lehetnek csúnya esetek. Ekkor viszont érdemes elkezdeni a válást, mert pl. nekem több, mint 2 év volt elválni.
Olyan nincs, hogy valakit nem választanak el.

2.
"Előfordulhat minden. Lehet, hogy van gyereke ugyan, de már baba korában lemondott róla és egyáltalán nem foglalkozik vele."
Az ilyen pasikat, szerintem érdemes elkerülni, ha a nő akar gyereket a jövőben.

"Léteznek csodálatos apák, akik mindent félretesznek, ha a gyerekeikről van szó (igen, az új barátnőt is, és ez lehet, hogy nagyon bosszantó),..."
Ez csak egy érzelmileg visszamaradt nőnek probléma.

" meg olyanok, akik egyik héten ráérnek, mert akkor az anyánál van a gyerek, a másik héten meg nem randiznak..."
Hát, igen... Ezek az _önző_ apukák...

" De az sem kizárt, hogy a pasi az új barátnőre akarja lőcsölni a gyerekeit, mert egy nő úgyis jobban ért az ilyen dolgokhoz..."
Az ilyen pasi is kerülendő.

" Még az ismerkedés elején érdemes ezeket a részleteket kideríteni, hogy ne érjen bennünket nagy meglepetés. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha mi még mindenképp szeretnénk gyereket, az illető férfi nem zárkózik-e el teljesen a témától."
Ezek fontos dolgok, és a megfelelő kommunikáció segít ezeket elérni.

"Ha pedig egyedül neveli a gyerekét, gyerekeit és komolyan gondoljuk a kapcsolatot, gondoljuk át, képesek lennénk-e más gyerekeit a sajátunkként szeretni? Nem mindenkinek megy ez..."
Én felneveltem a feleségem első házasságából származó gyereket.
Nincs azzal semmi baj!
Igaz, anno, 22 évesen még kifejezetten írtóztam attól a gondolattól, hogy más gyerekét neveljem. Igaz, ehhez az is kell, hogy a gyerekkel jó legyen a viszony. Ha utál a gyerek, akkor jobb elengedni azt a kapcsolatot.

3.
"Ha nekünk is vannak gyerekeink, ..."
Van egy olyan érzésem, hogy a cikkírónak nincsen saját gyereke.

4.
"Lehet több exfelesége is, illetve szinte biztos, hogy van több exbarátnője. Ha régebben vált el, akkor az utóbbiak is szerepet játszhatnak az életében."
Ez csak akkor probléma, ha nem képes továbblépni Apuci.
Akkor viszont a nő saját érdekében kerülendő.

" De a legmeghatározóbb az a nő lesz, akivel közös gyereke van (esetleg nők és közös gyerekek). Hogyan beszél a volt feleségről, mennyire ápol vele normális kapcsolatot, tudnak-e barátként, partnerként együttműködni? Van-e az exnek stabil párkapcsolata, szokott-e a volt férjéhez fordulni ügyes-bajos dolgaiban, úgy viselkedik-e még, mint akinek előjogai vannak? "
Na, ezek fontos dolgok!
Viszont egy férfinek tudnia kel kezelni az ilyen helyzeteket.
Ha nem tudja, akkor ideje új pasi után nézni...

"Ha még sokszor találkoznak, és a gyerekek miatt vannak közös programok is, vajon hogy viselkedik az exfeleség velünk? Szimpatizál-e, elfogad, partnernek tekint, vagy betolakodónak?"
Szerintem ezt nem kell erőltetni!
Én pl. el nem tudnám képzelni, hogy az ex-feleségemmel akár én közös programot csináljak, nemhogy új barátnővel meg gyerekekkel...
De, ez csak én vagyok.

5.
"Egyes férfiak válás után jobban támaszkodnak az édesanyjukra, mások ettől függetlenül is nagyon kötődnek hozzá."
Hát, ha túl erős a kötődés, akkor jobb új pasi után nézni...

" Attól függően, hogy az anyuka mennyire kedvelte a menyét,..."
Itt Apuci dolga a helyzetet rendezni a saját anyjával.
Ha erre nem képes, akkor elképzelhető, hogy új pasi után kell nézni.

"Vagyis mindenképpen figyeljünk az anyósjelöltünkre (még ha nincs is szó házasságról)."
Ez valóban nagyon fontos!
Csak, ehhez képesnek kell lenni észrevenni a baljós előjeleket!
Sajnos, vannak olyan anyósok/apósok, akiknek soha, senki nem lehet elég jó.

6.
"Arra azért szinte biztosan számíthatunk, hogy egy elvált férfitól, akinek gyereke is van, nem kapunk osztatlan figyelmet."
Ez butaság! Egy folyton bulizó, vagy munkamániás pasitól sem fogod megkapni azt a figyelmet, amire szerinted neked szükséged van!

" Nem alakul majd mindig úgy az élet, ahogy mi szeretnénk, korlátok között fog működni a kapcsolatunk."
Szerintem minden felnőtt ember tisztában van ezzel.
csak az elkényeztetett, nárcisztikus hercegnők azok, akik ezt nem értik.

" Lehet, hogy bizonyos terveink egyik pillanatról a másikra dugába dőlnek."
Ez bármikor előfordulhat. Ehhez nem kell gyerek.

apro_marosan_petergabor 2021.10.31. 19:22:45

Ez az itiner kissé terhes, áltudományos.
Én azt ajánlanám: jól érzed magad vele, vagy sem, van-e kémia? Megbízható-e, vagy sem? A többi ebből adódik.
süti beállítások módosítása