Egyedülálló Szülők

Megkeseredett anya, békülékeny udvarló?

2021. szeptember 30. - SingleParent

A szingli anyák egyik gyakori tulajdonsága, hogy teljesen kiábrándultak a férfinemből, hiszen egy férfi teherbe ejtette őket, majd ott maradtak egyedül egy gyerekkel. (Tudok olyanról, aki ráadásul egy ikerpárral.) Nem nagyon lehet a szemükre vetni, hogy nincsenek nagy véleménnyel a férfiakról, bár ilyenkor sokszor felmerül, hogy mennyire akartak egyáltalán védekezni. Másrészről: ha egy férfi akar védekezni, akkor ugye tesz róla.

polioppositi.jpg

Akárhogyan is van, a kezdettől szingli anyát eléggé meg tudja keményíteni az élet. Lehet, hogy a kelleténél kíméletlenebb és háklisabb lesz, vagyis ezt a páncélt ölti fel, mert nem akar újra sérülni. Tüskés viselkedésével elijesztheti a legkedvesebb és legkitartóbb udvarlót is, hát még a kevésbé lelkeseket...

Ilyen a Poli oppositi (Tökéletes ellentét) című olasz film női főszereplője (Claudia) is, amit csak súlyosbít, hogy családjogi ügyvédként bőven nyílik alkalma arra, hogy bosszút álljon az egész férfinemen. Sokszor már a válni kívánó feleségek könyörögnek neki, hogy ne akarja a földbe taposni az exüket, mert ők csak tisztességes bánásmódot és normális válást szeretnének, nem teljes tönkretételt.

Ahogy ez már egy romkomban lenni szokott, a kíméletlennek látszó külső érző szívet takar: Claudia imádja a fiát és titokban romantikus filmeket néz, amelyeken jókat sír, mert valójában még hisz a szerelemben.

Így tűnik fel az életében Stefano, a párterapeuta, aki a házaspárok kibékítésén és nem összeveszítésén dolgozik. Először persze jól összeszólalkoznak az utcán, majd kiderül, hogy szomszédok, mi több, gyerekkorukban jóban voltak, de aztán teljesen elvesztették egymást szem elől.

Egyébként az olasz filmekben ábrázolt nők sokszor tényleg elviselhetetlen hárpiák, nyilván a kontraszt kedvéért is, hogy utána jobban érzékeljük, mekkora jellemfejlődésen mentek keresztül, de ha civilben találkoznék ilyen csajokkal, biztos nagy ívben elkerülném őket. Abban azért nem hiszek, hogy valakinek a jelleme pár hét alatt gyökeresen megváltozik, és tűzokádó sárkányból kedves nővé avanzsál.

A filmbéli Stefano egyébként még nős, de a felesége is hárpia (valójában nem látok nagy különbséget a két nőfigura között), és már nagyon szeretne elválni tőle, csak az asszony nem vesz erről tudomást. Mivel igen jóképű pasi, egy harmadik csaj egyenest a nyakába veti magát, és ő persze nem mond neki nemet (főleg, mert épp két kapcsolat között van).

De ami bennünket inkább érdekelhet, az Stefano és Claudia kiskamasz fiának a kapcsolata. Luca ugyanazzal a problémával küzd a suliban, mint gyerekként Stefano: őt is csúfolják és kiközösítik, mert kicsit ducibb, mint a többiek. Az anyja ezzel nem sokat tud kezdeni, inkább csak balhézik a suliban, ha Luca verekedésbe keveredik, de a fiát nem képes olyan képességekkel felvértezni, amelyek segítenének neki ebben a nehéz élethelyzetben. Mivel ő mindig is az ügyeletes szép lány szerepében tetszelgett az iskolában, nem tudja átérezni, milyen páriának lenni.

Luca ezért Stefanót kéri meg, hogy legyen a terapeutája és tulajdonképpen ráosztja a pótapa szerepet is, mivel a valódi apját gyakorlatilag nem ismeri. Stefano annyira nem bánja, hogy ezt a szerepet kell betöltenie, csak Claudiát nem képes jó ideig meggyőzni arról, hogy egy családdá tudnának válni.

Végül a gyerek rosszalkodása választja szét a két felnőttet, de ő is hozza őket újra össze: tehát a kapcsolatuk abszolút Luca befolyása alatt áll. Az ő jóváhagyása kell hozzá, és végül eléri azt, amit már régen szeretne: egy jó fej pótapát szerez magának, aki nem mellesleg az anyjának is megfelel partnerként.

Sajnos az ilyen történetek a valóságban elég ritkák, noha vannak férfiak, akik tényleg értenek a gyerekekhez és főleg a fiúkkal jó kapcsolatot tudnak kialakítani, de azért sok pasi fél attól, hogy teljesen a nyakába vegyen egy családot, főleg, ha neki nincs saját gyereke. Amilyen példákat ismerek, ott általában az ilyen szingli pasik csak 1-2 évig maradtak az anyával, de tény, hogy a nők ezekben az esetekben tényleg nagyon problémásan viselkedtek.

Viszont a romantikus vígjátékokban mindig minden jól végződik. A Poli oppositi című filmet a Netflixen lehet megnézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr3916704788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása