Egyedülálló Szülők

Sok szingli anya nem akar együtt élős kapcsolatot. Vajon miért?

2023. november 09. - SingleParent

Elvált, illetve egyedülálló szülőként is rendkívül sokfélék vagyunk és hasonló élethelyzetekből teljesen más következtetéseket vonhatunk le. A huszonéves szinglik se mind ugyanazt akarják, vannak, akik nem keresnek komoly kapcsolatot, vannak, akik szórakozni szeretnének, vannak, akik elköteleződésre vágynak, mások már gyereket is terveznének… Nyilván válás után is sokfélék maradunk.

no_egyedul.jpg

Ami talán meglepő, ha szingli anyákról van szó, hogy rengeteg olyan akad közöttük, aki nem vágyik újabb házasságra, se együtt élős kapcsolatra, de lehet, hogy még olyanra se, amelynek része, hogy a gyerekük megismerje a partnerüket. Ha belegondolunk, sok olyan férfi van, aki ezt egyáltalán nem is bánja: biztos, hogy több az olyan pasi, aki nem akar elköteleződni, mint az olyan, aki eleve nősülésben gondolkozik.

De miért van az, hogy annyi szingli anya vágyai között nem szerepel az élet minden szegmensében jelen lévő szerelmi kapcsolat?

  1. Csalódott a házasság intézményében, vagy soha nem is hitt benne

Aki mögött már ott van egy vagy akár több elkötelezett kapcsolat, amiből nem jött ki jól, előbb-utóbb arra a következtetésre juthat, hogy egyáltalán nem jó ötlet összekötni valakivel az életünket. Lehet persze, hogy csak neki nem volt szerencséje, de az is lehet, hogy olyan személyiség, aki nem képes boldogan élni egy ennyire szoros kapcsolatban.

Akárhogy is van, amennyiben eldöntötte, hogy nem szeretne még egyszer próbálkozni, partnerre azonban igenis igényt tart, olyasvalakit fog keresni, aki szintén nem feleséget vagy élettársat keres, hanem lazább kapcsolódást. Vagyis a kapcsolódás attól még lehet szoros, hogy nem költözünk össze és nem egy kasszán vagyunk, hiszen ami igazán számít, az az érzelmi kötelék. 

  1. Nem akarja kitenni a gyerekét annak, hogy egy idegen férfi töltse be az apja helyét

Talán nem is maga miatt nem szeretne együtt élős partnert, hanem a gyerekét védi ezzel, vagy úgy gondolja, hogy az exének jelentene nehézséget, ha felvállalt kapcsolata lenne. Ha az új partner vagy partnerek, ha nem sikerül egy konkrét ember mellett lehorgonyozni csak az ő horizontján jelenik meg, akkor nem hoz se konfliktusokat, se instabilitást a mindennapokba.

Igaz, így a nő kénytelen titkolózni és a gyereke, illetve családtagjai azt a hamis képet alakíthatják ki magukban, hogy neki nincs is szüksége társra, jól elvan egyedül, besavanyodott, és így tovább. Ha nem is mutatjuk be az új partnert, azért a létezéséről előbb-utóbb érdemes beszámolni, hogy ne alakuljon ki rólunk teljesen hamis kép azokban, akik közel állnak hozzánk.

  1. Úgy érzi, túl fárasztó lenne egy komoly kapcsolat

Ha már az előző kapcsolatában is főleg ő viselte a terheket, és mióta egyedül van, nem kap túl sok segítséget az exétől, természetesen érezheti úgy, hogy egy sok energia- és időbefektetést igénylő, elkötelezett kapcsolathoz semmi kedve. Hiszen lehet, hogy a férfi ragaszkodna a hagyományos nemi szerepekhez és nemsokára már rá is főzni, mosni, takarítani kéne. Ráadásul még a gyereknevelésbe is beleszólna. Aki élvezi nehezen megszerzett függetlenségét és nem szeretne plusz munkát végezni, az inkább távol tartja a partnerét a mindennapoktól és a kellemesen együtt töltött időre koncentrál.

  1. Nem akar még egy családot a nyakába venni

Az elvált nők sokszor elvált férfiakkal ismerkednek, akiknek szintén lehetnek gyerekeik. Ilyen esetben, ha nem csak a férfi és a nő találkozik, hanem vannak közös programok is, az egész kapcsolat elmehet a permanens konfliktuskezelés irányába. Nem elég a már meglévő bonyodalom a saját családunkon belül, még egy másik család összes maceráját is a nyakunkba vegyük? Nem csoda, ha erre sokan nem akarnak vállalkozni.

  1. Meg akarja őrizni anyagi függetlenségét

Manapság már az sem ritka, hogy bizonyos férfiak nem rendelkeznek megfelelő jövedelemmel és ha összeköltöznek egy nővel, akkor a nő tartja el őket – ha nem is teljes egészében, de részben. Aki ezt megtapasztalta, az valószínűleg egy életre kigyógyul abból, hogy együtt akarjon élni egy pasival. Természetesen bőven akad olyan nő, akire éppen az ellenkezője a jellemző: őt tartják el a férfiak. Csak az nem fog idegenkedni a közös kasszától. 

  1. Úgy szereti az életét, ahogy van

Sikerült olyan életmódot kialakítania, ami megfelel mind neki, mind a gyerekeinek, kényelmes, biztonságos otthon, a megszokott hétvégi programok, családi összetartás. Van, aki ezen nem akar változtatni akkor sem, ha új partner érkezik az életébe. De az is lehet, hogy ez az új partner pár év kapcsolat után azért bekapcsolódhat ebbe a világba, csak ehhez bizonyítania kell, hogy beleillik az addig kialakított életvitelbe.

 Az természetesen mindig benne van a pakliban, hogy egy szerelem nem pont úgy alakul, ahogy eleve terveztük és a végén mégiscsak összeköltözés, házasság, patchwork család lesz abból, ami kötetlenebb kapcsolatnak indult.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr818254687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása