Egyedülálló Szülők

Ha mozaikcsaládot alapítanánk…

2023. április 06. - SingleParent

A mozaikcsalád, vagyis az olyan család, ahol a két szülő már korábbi kapcsolatából vagy kapcsolataiból származó gyerekeit magával hozza a háztartásba, nem modern fejlemény, mindig is létezett, csak általában nem válás, hanem megözvegyülés útján jött létre. Rengeteg népmese szól mozaikcsaládról, bár általában nem valami pozitív hangvétellel. A Hamupipőke például kifejezetten szörnyű sorsot szán a címszereplőnek, akit igazából csak a csoda menthet meg mostohaanyja ás mostohanővérei gonoszságától.

mozaik.jpg

De attól, hogy valaki nem az édesszülőnk, nem az édestestvérünk, és még csak nem is a féltestvérünk, még nem kell, hogy rossz viszonyban legyünk vele. Ugyanakkor az sem várható el, hogy a különböző családokból származó gyerekek és felnőttek könnyen alkalmazkodjanak egymáshoz. Melyek a legnagyobb kihívások egy ilyen családban? 

  1. Testvérféltékenység és annak az új szülők általi kezelése

Az édes- és féltestvérek között is bőven van féltékenység, irigység, konfliktus. De milyen lehet, ha hirtelen olyasvalakivel kell egy fedél alatt élni, akihez igazából semmi közünk, csak a szüleink szerettek egymásba és most elvárják tőlünk, hogy puszipajtások legyünk?

Az eredeti családban a gyereknek volt egy bizonyos pozíciója. A legidősebb, a középső, a legkisebb, a jó sportoló, a jó tanuló, a mókamester, és így tovább… Mindez felborul, ha új gyerekek, illetve fiatalok lépnek be a képbe. A legidősebb talán középső lesz vagy az egyik a középsők közül. Esetleg a legkisebb veszíti el privilegizált státuszát.

Ha a két szülő egymás gyerekeit kezdi támadni és a sajátjait védeni, ahogy ez a legtöbb esetben történik, az nem fogja megoldani a helyzetet. Az új szülőtárssal alaposan át kell beszélni, ki mit gondol a gyerekek konfliktusairól és megpróbálni kialakítani egy közös álláspontot. De se a gyereket oktalanul védeni, sem magára hagyni és mindenre legyinteni nem okos politika. 

  1. Kevesebb figyelem, olykor kevesebb pénz jut egy-egy gyerekre, mint azelőtt

Ha több gyerek lesz a családban, akkor a figyelem is többfelé oszlik el, és lehet, hogy ezt a gyerekek nagyon rosszul viselik. Ilyenkor hajlamosak agresszióra vagy olyan „rosszalkodásra”, ami kifejezetten figyelemfelhívásként értékelendő.

Az is előfordulhat, hogy az eltérő anyagi helyzetű családok összeolvadásakor a korábban gazdagabb család sarja veszít a társadalmi státuszából vagy kiderül, hogy már nincs pénz olyan hobbikra vagy sportokra, amilyeneket megszokott. Ez különösen nagykamasz korban érintheti fájdalmasan, de ilyenkor már lehet biztatni arra, hogy vállaljon munkát és talán még a javára is válik, ha megtanulja, hogy a kedvtelései mennyire kerülnek és hogy azokért meg is lehet dolgozni.

Mindenképp fontos, hogy elég időt töltsünk a saját gyerekünkkel és ne érezze úgy, hogy cserben hagytuk.

  1. Eltérő szokások és nevelési elvek

 Az egyik legnehezebb feladat összefésülni két családot, amelyekben nagyon különbözőek a nevelési elvek. Mielőtt a gyerekekkel kerülnénk ezek miatt konfliktusba, főleg nem a saját gyerekünkkel, a partnerrel kell alaposan átgondolnunk, hogy mik az új szabályok: milyen elveket követünk. Még az is kiderülhet, hogy annyira eltérő a felfogásunk, hogy jobb nem erőltetni az összeköltözést, mert soha nem jutnánk dűlőre. Ne feledjük, hogy szerzett jogokat visszavenni szinte lehetetlen, a szigorúan nevelt gyerektől meg nem várhatjuk el, hogy továbbra is elfogadja a szigorú szabályokat, ha a mostohatestvére azt csinál, amit akar.

  1. A gyerekek nem hajlandóak családtagnak tekinteni az újonnan csatlakozókat

Attól, hogy a szülők odavannak egymásért és úgy képzelik, hogy csodálatos harmóniában fognak élni a szereteikkel, ez még nem mindenképp fog bekövetkezni. Sőt, különleges szerencse, ha mostohatestvérek valódi köteléket alakítanak ki egymással. Az biztos, hogy sem erőltetni, sem siettetni nem érdemes. Kisebb gyerekek még könnyen barátkoznak, nagyobbaknál ez már sokkal bonyolultabb. Többek között mostohatestvérek között még erotikus vonzalom is kialakulhat, hiszen ezt nem tiltja semmi, de mivel ők úgymond testvérek, hatalmas lelki válságot okozhat az ilyesfajta érzelem.

A mozaikcsalád összeszokására legalább két évet kell várni, de lehet, hogy az eredmény sose lesz olyan kedvező, mint szeretnénk. Mindenképpen alaposan gondoljuk át, hogy valóban annyira fontos-e számunkra, hogy együtt éljünk a szerelmünkkel, hogy ennek érdekében felborítjuk a gyerekeink megszokott életét. Ha így döntünk, akkor viszont igyekezzünk megértőek és tudatosak lenni, nem csak sodródni az eseményekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr9918095722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása