Egyedülálló Szülők

Örülj, ha a pasidnak vannak barátai!

2022. július 07. - SingleParent

Ritkán kerül szóba szempontként egy ismerkedésnél, hogy a lehetséges partnernek vannak-e barátai és azokkal milyen a viszonya, milyen régen tartanak ezek a barátságok, egyáltalán fontosak-e a számára. Pedig rengeteg érdekes dolgot meg lehet tudni abból, hogy egy férfinak milyen a kapcsolati hálója, mennyire lojális, mennyire segítőkész, milyen programokban vesz részt a haverjaival.

ferfibari.jpg

Egyes nők nem nézik jó szemmel, ha a pasijuk, férjük más kapcsolatokkal is rendelkezik, igyekeznek őt kisajátítani, az idejét maximálisan lefoglalni, elvárni, hogy a munka és az otthon között ingázzon és ezt még valami szent dolognak is tartsa. Sajnos sokan hajlamosak is erre, aztán egy sorsfordító esemény megmutatja, mennyire rosszat tettek önmagukkal, mikor elhanyagolták a barátaikat, nem alakítottak ki olyan szabadidős programokat, amelyekre női partner nélkül lehet járni.

Az ilyen szerencsétlen pasik nem tudnak magukkal mit kezdeni, ha betegek lesznek, nyugdíjba mennek, elválnak, megözvegyülnek... Megszokták, hogy a nejük az egyetlen biztos pont az érzelmi életükben, és ha ő kiesik, vagy egyszerűen csak nincs ott a munka, mint identitásképző és időt strukturáló tevékenység, akkor kiürülnek a napjaik. 

Soha ne sajnáljuk a partnerünktől a barátaival töltött időt, inkább alakítsunk ki olyan rutint, amelyben mindketten élvezhetjük a barátaink társaságát, akár külön-külön is. Ne mártírkodjunk, ha elmegy horgászni vagy sörözni, mi is szervezzünk valamilyen programot barátnőkkel. Ha nincsenek barátnőink, akkor dolgozzunk rajta, hogy legyenek! Sose késő elkezdeni.

Elvált szülőként pedig tényleg érdemes olyan partnert keresni, akinek máris vannak barátai és szeret velük találkozni. 

De miért is tesz olyan jót a férfiaknak az igazi barátság? És miért tesz jót nekünk, ha a pasinknak vannak barátai?

 

  1. Ahogy minden más érzelmi kötődés, a barátság is oxitocint termel, bár nem biztos, hogy ezt a „macsók” szívesen ismernék be. De – hacsak nem toxikus haverokról van szó – a barátokkal együtt töltött idő csökkenti a feszültséget és az agressziót. Ugyancsak az oxitocin hatása, hogy a férfi nagyvonalúbb lesz.
  2. A jó barátok okos tanácsokat adnak és mindig segítenek a bajban. Ha a pasinak van kivel megbeszélnie a problémáit, még azokat is, amelyekkel nem szívesen „terhelné” a párját, akkor nem magát fogja emészteni és nem lesz gyomorfekélye.

  3. Sok férfinak fontosak a csapatsportok, illetve akkor megy el edzeni, mozogni, relaxálni, ha van kivel. Nagyszerű, ha ezer éve együtt focizik valakikkel, vagy teniszezik, fallabdázik a kollégáival.

  4. A túl szoros összezártság megviselhet mindenkit, nem árt, ha olykor van kivel elmenni és ki tudjuk szellőztetni a fejünket hétvégén. Persze akkor igazán jó, ha a nő is megteheti ugyanezt és ilyenkor a pasi vállalja a kiskorú gyerekeket. De sokkal lazább lesz mindkét fél, ha olykor szabadságot adnak egymásnak.

  5. A baráti kapcsolatoknak köszönhetően csökken a kortizol (stresszhormon) szint, a férfi kevésbé lesz ideges, kevésbé szorong, könnyebben kezeli a konfliktushelyzeteket.

  6. Ha fiunk van, egy ilyen pasi nagyon jó példát mutathat, nagyobb gyereket el is vihet a barátaival fiús programokra, ha az apja erre nem kapható vagy nincs jelen az életében. A kamaszoknak nagyon tud hiányozni a pozitív minta, és amelyik pasinak évtizedes jó barátai vannak, attól általában van mit tanulni.

  7. Akinek van egy-két nagyon jó barátja, az kiegyensúlyozottabb, vidámabb személyiség, kevésbé hajlamos az önmarcangolásra, jó vele együtt lenni.

  8. Ha a párunknak vannak barátai, azoknak sokszor van családja, felesége, barátnője, így színesebbé válik a mi társasági életünk is, kerti partik, kirándulások, közös nyaralások jelenthetnek érdekes élményeket: a gyerekek általában szívesebben mennek el a szülőkkel / új partnerrel úgy, hogy más is van ott, és saját kortársakkal lóghatnak.

  9. Akinek barátai vannak, akkor is megoldja a szerelési problémákat, ha ő maga kissé kétbalkezes, mert haveri körben mindig van ezermester, informatikus, s így tovább. Így nem kell mindenhez szakembert hívni.

  10. Aki el tudja foglalni magát, az nem akar majd ránk akaszkodni és nem tőlünk várja, hogy szórakoztassuk, illetve biztos nem az a fajta ember, aki be akarna zárkózni, furcsa szabályokat akarna ránk erőltetni.

 

Igazából csak nyerhetünk azzal, ha a partnerünknek vannak barátai, úgyhogy ismerkedésnél érdemes erre külön odafigyelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr3517876835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása