Egyedülálló Szülők

Mikor az új partner féltékeny a régi gyerekeire is...

2021. augusztus 12. - SingleParent

Talán nem ritka, de annál sokkolóbb, mikor egy válás után valamelyik fél újraházasodik és az új partner gyakorlatilag megtiltja, vagy rendkívül nehézzé teszi a párja számára a korábbi családjával való kapcsolattartást. Olyan hisztisen viselkedik, annyit siránkozik és problémázik, hogy a párja egyszerűen inkább lemond arról, hogy találkozzon a gyerekeivel, és ha az új partner gyerekeivel élnek együtt, akkor gyakorlatilag azokat fogadja örökbe és azokkal alakít ki érzelmi kapcsolatot.

ujpartner.jpg

Valószínűleg senki nem gondolja az érintetteken kívül, hogy ez normális dolog lenne, és azt sem hiszem, hogy egészséges lelkületű emberek ilyen igényekkel lépnének fel, illetve ilyen érzelmi zsarolást megengednének a partnerüknek. Ahhoz, hogy egy ilyen játszma működhessen, ketten kellenek, és mindkét ember traumatizált lehet.

Ettől még azok számára, akik elszenvedik a helyzetet, vagyis a régi család, elsősorban az előző házasságból származó gyerekek számára ez iszonyatos trauma. Azáltal, hogy a különélő szülő (általában az apa) képtelen arra, hogy ellenálljon új partnerének, amikor az megfosztja őt legalapvetőbb jogától, és persze nem csak őt, hanem azokat is, akik nála is fontosabbak, saját traumáját a gyerekeiben teremti újjá. Ha ő olyan görcsösen ragaszkodik egy friss kapcsolathoz, hogy gyakorlatilag bármit megenged a partnerének, akkor valószínűleg őt is ugyanúgy elhagyták gyerekkorában, mint ahogy most ő hagyja el a saját gyerekeit.

Ha belemegyünk egy ismerkedésbe gyerekes szülőként és más elvált szülővel van kapcsolatunk, akkor nagyon érdemes odafigyelni arra, hogy a partner hogyan nyilatkozik a saját korábbi partneréről, például eltiltja-e a gyerekeit tőle (nyilván vannak extrém helyzetek, amelyekben ez indokolt, de legtöbbször nem az, és ha mégis így történik, akkor a partnerrel komoly gondok vannak).

Mikor az ismerkedés tétje nem csak két ember sorsa (tulajdonképpen soha nem ennyire egyszerű a képlet), hanem kiskorúak is érintettek a történetben, minden olyan jelre oda kell figyelnünk, amely arra utal, hogy valaki olyan döntésekbe akarja beleártani magát, amelyekhez semmi köze. Illetve érdemes résen lenni: vajon már a kapcsolat elején utal-e valami féltékenykedésre, kisajátító szándékra, úgy érezzük-e, hogy ellenőriznek minket, kutakodnak utánunk...

Olykor annyira nagy bennünk a vágy arra, hogy tartozzunk valakihez, hogy rohanunk egyik rossz kapcsolatból a másikba, örülünk, hogy van, aki odafigyel ránk és fel se fogjuk, hogy ez az odafigyelés eléri a fojtogatás szintjét.

Kezdettől kellene ragaszkodnunk a korábbi kapcsolatainkhoz, és itt nem csak arról van szó, hogy természetesen jogunkban áll találkozni a gyerekeinkkel, és akkor látogatjuk meg őket, amikor csak akarjuk (illetve, ha a bíróság másképp rendeli, akkor annak megfelelően), hanem arról is, hogy a szülőtársunkkal is korlátlanul tarthatjuk a kapcsolatot, és a barátainkról sem mondunk le, a korábbi anyósunk, apósunk, sógoraink, mindenféle rokonaink továbbra is kedvesek lehetnek számunkra és az új partnerünk ezekbe az ügyeinkbe nem szólhat bele. Fordítva is igaz: mi sem szólhatunk bele az ő ügyeibe.

Ha nem vállaljuk fel a kisebb konfliktusokat rögtön a legelején és hagyjuk, hogy egyre jobban elnyomjon a másik, akkor nagyon hamar totális kontroll alá kerülhetünk: az ilyen manipulatív személyiség minden eszközt bevet annak érdekében, hogy elérje, amit akar. Átnevelni valószínűleg nem tudjuk, tehát nagy eséllyel jobb, ha mindjárt az elején bele se megyünk a kapcsolatba.

Léteznek olyan esetek is, amelyekben a már meglévő gyerekek iránti féltékenység csak akkor tör elő az új partnerből, amikor közös gyerek születik: ez főleg akkor tud kiélezett lenni, ha a közös gyerek az illető elsőszülöttje. Ilyenkor egyes anyák az apa minden figyelmét legszívesebben a közös gyerekre terelnék, de természetesen az anyagiak is fontos szerepet játszanak. Akár sok pénz áll rendelkezésre, akár kevés, az mindig problémás lehet, ha különböző házasságokból született utódok között kell igazságot tenni.

Ha egészséges kapcsolatot szeretnénk ápolni a gyerekeinkkel, akkor ne hagyjuk, hogy az új partnerünk elmarjon mellőlük. És főleg ne hagyjuk, hogy a szülőtárs elleni haragunk, bosszúvágyunk határozza meg, hogyan érzünk irántuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr7016657402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2021.08.13. 19:59:36

Mindenkinek az a legjobb, ha el sem válnak a szülök. Sajnos sokan eleg hamar bedobják a törölközőt, ahelyett, hogy megpróbálnak javítani a házasságukon, ha problémák merülnek fel.

CoolKoon 2021.08.13. 20:22:05

@Andy73: Tényeg, mennyivel harmonikusabb is egy olyan "család", ahol megállás nélkül veszekednek, ahol a férj iszik, mint a kefekötő és/vagy veri az asszonyt, ahol az asszony egy kibírhatatlan hárpia, na meg persze az, ahol a pár legalább egyik tagja nárcisztikus! Igazán harmonikus légkört tudnak otthon teremteni egy tönkrement házasságban élők, és az általuk nevelt gyerekekből biztosan kiegyensúlyozott felnőtt lesz, ugye!

CoolKoon 2021.08.13. 20:45:27

Bár a blogposzttal egyetértek, az a baj, hogy ez gyakorlatilag hosszú évszázadok óta meglévő probléma, amely számtalan regényt és mesét is ihletett, úgyhogy a "megoldása" nem igazán tűnik lehetségesnek. Természetesen azt, aki ilyet kíván a másik féltől, azonnal dobni kéne, de hát ugye nem mindenki teszi ezt meg...

Andy73 2021.08.14. 08:09:01

@CoolKoon: ilyen emberekkel nem is kell összeházasodni, gyereket vállalni még pláne nem. Manapság már nem ismeretlenül házasodnak az emberek, hanem általában hosszú együttélés után.

Lilli_Csiribiri 2021.08.14. 17:57:30

A közel múltban három házasság bedőlését figyeltem közelről. Mind a három esetben apának lett új nője vagy támadt fel benne a vágy a szabad élet iránt és dobbantott. Első kettő esetben már tényszerűen állíthatom hogy nem is segítenek semmivel kapcsolatban. Rájött a család nem neki való és ott hagyta a két gyereket akit vállalt, majd a feleség felneveli. Második esetben még most fog kiderülni, hogy apaként hogy fog teljesíteni ezután. Ebben amúgy nem hibásak az új partnerek, bár nem elegáns dolog házas személlyel kapcsolatot kezdeni, a szerető nem tett hűségesküt senkinek. Szülőnek lenni felelősséggel jár és az úriembereknek pont abból a fajta kötöttségből lett elege amit a kisgyerekes lét jelent. Nincs ilyen hogy az új partner elmarja, megtiltja stb. Egy ilyen szülő simán lesz........ja amit hátra hagy mert neki ez a legkönnyebb aztán ráfogja max az új pasira, új nőre hogy ez miatta van.

Andy73 2021.08.15. 23:52:39

@Lilli_Csiribiri: az említett pasik nem csonka családban nőttek fel? Lehet, hogy ezt a mintát hozták otthonról. Én inkább olyan valasokat láttam, ahol a feleség hagyta ott a férjét, és vitte a gyereket vagy gyerekeket is.

Lilli_Csiribiri 2021.08.16. 00:00:00

@Andy73: Aki nem fizet és nem hordja a gyerekeket annak úgy tudom együtt vannak a szülei - bár ebben nem vagyok biztos. Az a barátnőm akit kb faképnél hagyott két gyerekkel a férje, neki együtt vannak a szülei. Az utolsó esetben ami éppen most zajlik ott gáz a háttér, de az apja akkor se hagyta ott a családját anno. Azt mondják, hogy a nők adják be a válást - ez mind a három esetben így is volt - de ugye elég nehéz a válást nem beadni ha férjed elköltözött egy másik nőhöz.

Lilli_Csiribiri 2021.08.16. 00:03:21

@Andy73: Nem lehet mindig másra vagy a hozott mintákra mutogatni. A férjem csonka családban nőtt fel, de pl mi nem állunk válás szélén. Eleinte voltak ebből nehézségek, amik szerintem ebből adódtak, de ennyi. Apám is csonka családban nőtt fel, de sose hagyta el a családját, egész életét anyámmal élte le. Döntés kérdése az egész.

AlexAston 2021.08.17. 20:24:12

@Andy73: egyesek simán meghülyülnek. Van ilyen. És a nők vannak többségben egy NŐ válóperes ügyvéd szerint.
süti beállítások módosítása