Egyedülálló Szülők

Mennyire ciki bevallani, hogy nem szeretsz szülő lenni?

2021. július 15. - SingleParent

Szülőnek lenni egyáltalán nem sétagalopp és nem is való mindenkinek. Persze a legtöbb ember olyan értelemben alkalmas rá, hogy ha már helyzet van, el tudja látni a szülői feladatokat, de ettől még nem biztos, hogy úgy érzi: neki való ez a szerep és jól csinálja. Ha azonban valaki nyíltan bevallja, hogy neki ez nem fekszik és tulajdonképpen nem is vállalkozott volna rá, ha előre tudja, mit jelent, sokan nekiesnek és darabokra szedik.

szulodilemma.jpg

Maga a tény, hogy nem szeretünk szülők lenni, vagy a szülő-gyerek viszonylat egy bizonyos szakaszát nem szeretjük, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk a gyerekeinket. Ez két teljesen különböző dolog. Azt sem jelenti, hogy ne lennénk hálásak azért, hogy léteznek és ne tennénk meg mindent értük. Persze, vannak, akik tényleg nem szeretik a gyerekeiket és bántják is őket, sőt, a fejükhöz vágják, hogy bárcsak ne léteznének... De ez megint egy teljesen más kategória.

Azt hiszem, minden szülő számára van olyan korszak, amelyet jobban szeret és van olyan, amitől idegenkedik. Van olyan nő, aki a szoptatós, gyerekcipelős, 24 órában igénykiszolgálós korszakot nagyon nem bírja, de nagyszerűen menedzseli kamasz gyerekeit. Van, aki meg babázni szeret elsősorban és később nem tud mit kezdeni a gyerekeivel. Merthogy nincs még egy olyan fontos kapcsolat az életünkben, amelyet annyi átalakulás jellemezne, mint épp ezt. Nem csoda, ha nem minden fázisban működünk jól és nehezen vesszük az akadályokat. Az sem baj, ha ezt bevalljuk. De jól nézzük meg, kinek panaszkodunk. (És persze, hogy milyen stílusban tesszük ezt.)

Egy olyan ismerkedős helyzetben, ahol mindkét félnek van gyereke, ez a téma extrém érzékeny lesz. Főleg, ha a felek házasságot, együttélést, valami nagyon szorosra font kapcsolatot terveznek. Vagyis olyat, amelyben nagyon is számít, hogy a partner hogyan áll a gyerekneveléshez. Szereti-e csinálni, jól csinálja-e, megbízható-e, hasonlóan gondolkodik fontos nevelési kérdésekről, mint mi magunk?

Egy lazább kapcsolati helyzetben nem olyan fontos, ki hogy áll a gyerekneveléshez: ha nem tervezzük, hogy a családjainkat is összehozzuk, ha csak kettőnkről fog szólni a dolog, akkor az egésznek nincs akkora tétje. Persze ember tervez, Isten végez: sose lehet tudni, mikor jutunk mégiscsak olyan fázisba, amelyben már a családunkat is bemutatjuk új partnerünknek.

Vagyis jól gondoljuk meg, mit mondunk a saját nevelési elveinkről, a neveléssel kapcsolatos érzéseinkről. Mikor és kivel osztunk meg olyan gondolatokat, amelyek nem arról szólnak, hogy jaj, de imádjuk a gyerekeinkkel töltött idő minden pillanatát. Aki ilyesmit nyilatkozik, az egyébként vagy fényezi magát, vagy nagyon kevés időt tölt velük. Tipikusan sokat dolgozó, ill. elvált apák tudnak ezzel villogni. Keveset vannak a gyerekekkel, tehát a mindennapok apró-cseprő bosszúságaiból szépen ki is maradnak.

Nyilván nők között is van, aki ún. ősanya üzemmódban csakis lelkesedve tud beszélni az ő drágaságairól. Ha bárki azzal jönne, hogy azért nem olyan tökéletes egyik szülő-gyerek viszony sem, visszakézből cáfol és kijelenti, hogy az illető nem elég jó szülő, mert bezzeg neki minden úgy megy, mint a karikacsapás. A gyerekei kitűnő tanulók, sportolnak, segítenek a házimunkában, mindig udvariasak és teljesen önállóak. Természetesen rengeteg a barátjuk, folyton meghívják őket mindenhová és anyának lenni csodálatos.

Lehet, bennem van a hiba, de nem hiszek az ilyen idillben. Többre értékelem, ha valaki viszi a balhét és elismeri, hogy bizony, ő is hoz rossz döntéseket, olykor következetlen, a gyerekei messze állnak a tökéletestől és néha kedve lenne kirohanni a világból, mert annyira felbosszantják.

Egy őszinte, esendő, nem szuper szülővel sokkal kellemesebben lehet beszélgetni és vele sokkal hamarabb megtaláljuk a közös hangot, szóval nem is érdemes megjátszani a tökéletes anyát/apát. Ez igazából nem vonz senkit, maximum arra sarkall egyeseket, hogy bebizonyítsák, ők még klasszabb szülők és az ő gyerekeik még zseniálisabbak. A többieket frusztrálni fogja a túltolt dicsekvés és letaglózónak tartják majd, hogy a gyerekeik mennyire elmaradnak a tökéletestől.

Egy ennyire érzékeny téma egyébként arra kiválóan alkalmas, hogy már idejekorán kiszűrje azokat, akik inkább villogni és ítélkezni szeretnek, nem a megértés és az együttműködés irányába mozdulnak el.

Mindezzel együtt persze az sem jó, ha valaki állandóan panaszkodik arra, milyen nehéz a gyerekeivel és mennyire szenved a szülői feladatoktól. Még ha így is van, ne csináljunk ebből elsődleges témát. Egyrészt teljesen inkompetensnek fogunk látszani, másrészt kellemetlen helyzetbe hozzuk a partnert, aki vagy segíteni szeretne (de valószínűleg nem tud), vagy azonnal menekülőre fogja, mert épp elég baja van neki is.

Ne a párkeresés keretein belül próbáljuk megoldani szülő-gyerek konfliktusainkat és ne azért keressünk partnert, hogy apja/anyja helyett apja/anyja legyen nehezen kezelhető gyerekeinknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyedulalloszulok.blog.hu/api/trackback/id/tr9516628100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2021.07.16. 08:38:34

Nem ciki, csak ha nem szeretsz vagy nem akarsz az lenni, akkor ne legyél. Ne csinálj gyereket amíg nem tudod neki szentelni az életedet.
Nagyon elcseszett kölykök nevelkednek olyan családban ahol anyának/apának fontosabb a gyerekkel töltött időnél bármi (bulika, edzés, munka, spanok, stb.). Ha szinte egész nap, egész héten nagyszülőkkel, bébicsősszel van, ott már komoly törések keletkeznek pont amikor nem kéne, főleg az első 7 évben.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.07.16. 09:44:16

@body_andras:
Nehéz ám ez, mert óriási társadalmi nyomás nehezedik mindenkire bizonyos kor fölött. Ehhez jön még a politika is, hogy a gyerekvállalás hazafias kötelezettség.

Kiegészítve amit írtál (nem ellentmondva annak): Akkor is "nagyon elcseszett kölykök nevelkednek", amikor a szülők nem foglalkoznak semmi mással, a saját életüket 100%-ban alárendelik a gyereknek, ahelyett, hogy arányos életet élnének.

Az is igaz, hogy sokszor csak utólag derül ki, hogy kinek való és kinek nem való egy/két/három gyerek.

Serény Vélemény 2021.07.16. 10:30:52

Hát, ha nem így kezdődik a gyerekvállalás: "Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté.", akkor nagyjából tényleg megette a fene az egészet...

Serény Vélemény 2021.07.16. 10:31:50

@p.a: Társadalmi nyomás a frászt! Mezei biológia.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.07.16. 11:51:25

@Serény Vélemény:
Ja, Nigériában. A nyugati világban a gyerekvállalási hajlandóság folyamatosan csökken, úgy tűnik, megállíthatatlanul.

Serény Vélemény 2021.07.16. 11:59:57

@p.a: "Nehéz ám ez, mert óriási társadalmi nyomás nehezedik mindenkire bizonyos kor fölött. Ehhez jön még a politika is, hogy a gyerekvállalás hazafias kötelezettség."

Bizonyos kor fölött a nőknél beindulnak bizonyos biológiai folyamatok. EZT lehet tagadni, de a tény attól még tény marad. Nem azért akar a legtöbb, addig még nem szült nő hirtelen 35-40 évesen szülni, mert "társadalmi nyomás", hanem mert a biológiájuk így van összerakva. A nyugati világ meg kihalásra ítélte önmagát, azzal, hogy a tfr 1,3 körül van.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.07.16. 12:16:46

@Serény Vélemény:
Nem tagadom, ez így van, ahogy írod. De nem csak nők vannak, tudod. És nem csak a nők döntenek az ilyesmiről.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2021.07.16. 12:19:36

A mostani fehér ember biológiailag, mentálisan elfáradt. Elért sok mindent, évezredeken keresztül épített, küzdött, mostanra kiégett. Természetesen a kényelmes élet is teljesen felülírta a régi morális képet. Viccesen még ezt a hozzáállást még reklámozzák is. Élj egyedül a mának, mindent egyedül valósíts meg vagy a gyerek tulajdonképpen a maradiság alternatívája, vegyél robotot, stb. A maradék népesség fejét pedig addig mossák, hogy a "nem hagyományos" szaporodásra képtelen kapcsolati modellek mennyire helyesek, hogy mindezt a kihalási folyamatot erősen siettetjük. A fehér családok nem szülnek táppénzért gyermeket, mert morálisan ez nincs bennük. Van ahol ez tart el családokat. Hogy mi lesz azok gyerekeivel, senkit sem érdekel, főleg nem a szüleiket. Persze jó pénzért, támogatásért nevelőszülőként visszalépnek a rendszerbe, de mindez csak a pénzről szól. Egyszóval a haldoklási folyamat elején járunk. Talán 200 év és végleg kisebbségbe kerülünk, de akkor már ezt nem Európának fogják hívni............

erol 2021.07.16. 12:55:03

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
Azt nem értem miért jó, ha olyan sokan vagyunk. A honfoglalás idején kevesebb mint 1 millióan voltunk, Mátyás idején is csak 2-3, igazából csak a XVIII. században ugrott meg a népesség, de akkor is csak a betelepítések miatt. Igaz, hogy kevesebb ember kevesebbet termel, de kevesebbet fogyaszt is.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2021.07.16. 14:16:21

@erol:
Nincs már meg a reprodukciós képesség, vágy. A férfiak nagy száma majdnem steril a fizikum és egészség eléggé le van pusztulva. A hölgyek sem állnak jobban, max 1 szülés és 80%nak tönkremegy a fizikuma. Városi élet, szar kaja, mindenre csak fájdalomcsillapítót szedünk, stb.
Egyébként igazad van. Sokan vagyunk. Szerintem is jó lenne egy kicsit kevésbé zsúfolt élet, de azért a napi 15 millió újszülöttnek aminek 80% nem európai, kell majd a hely.
Na hova mennek majd?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.07.16. 16:25:40

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
Igen, az általad leírt helyre tényleg érdemes gyereket szülni.

eßemfaßom meg áll 2021.07.16. 16:56:55

@erol: "Igaz, hogy kevesebb ember kevesebbet termel, de kevesebbet fogyaszt is." Viszont kevesebb embernek ugyanannyi közút kell amit a kevesebb ember a sokkalmagasabb adójával tud csak finanszírozni. A közutat kicserélheted a közszolgáltatások jelentős részére. A vwgolf se lesz olcsóbb attól ha csak százezer példányban lehet eladni egymillió helyett viszont drágább lesz nem is kevéssel. A vwgolfot kicserélheted kb minden tömegtermelt árucikkre.

eßemfaßom meg áll 2021.07.16. 16:57:50

@p.a: " A nyugati világban a gyerekvállalási hajlandóság folyamatosan csökken" na ez a társadalmi nyomás eredménye ami szembe megy a biológiával.

erol 2021.07.16. 18:12:07

@eßemfaßom meg áll: Nyilván van egy optimális intervallum.
süti beállítások módosítása